Zanimivosti objavil

Prehranjevalne dileme – jajce v prehrani

V preteklih letih je bilo veliko govora o vsebnosti holesterola v jajcu in vpliv le tega na razvoj srčno-žilnih bolezni. Ta predpostavka se je tako močno zasidrala v mnenje ljudi, da še danes s težavo pojedo kakšno jajce. V rumenjaku se res nahaja 211 do 213 mg holesterola, priporočen dnevni vnos pa je 300mg. Dokazano pa je, da holesterol, ki ga zaužijemo, zelo malo vpliva na holesterol v krvi. Direktne povezave med uživanjem jajc in srčno-žilnimi boleznimi ni.

Aminokislinsko razmerje v jajcu je skoraj idealno za človekove prehranske potrebe. Jajce vsebuje snovi, ki ugodno vplivajo na naše zdravje, ga izboljšujejo ali preprečujejo nastanek nekaterih bolezni. Temnejše plasti rumenjaka nastajajo podnevi, svetlejše pa ponoči. Rumenjak obarvajo v maščobi topna barvila, ki se nahajajo v zaužiti krmi. To so karotenoidi, ki jih vsebujejo nekatere rastline. Kokoš sama ne more sintetizirati karotenoidov, ki vplivajo na barvo jajčnega rumenjaka.
Jajce je prava mala umetnina, tako rumenjak kot beljak sta sestavljena iz več slojev, jajčna lupina pa kar iz šestih plasti. Na površju lupine je ne malo število por (70 do 15 por na m2), pore imajo obliko lijaka, na površju so najširše. Pore dovoljujejo prehod vlage (ne tekoče vode) in omogočajo izmenjavo plinov. Mogoče je tudi zmanjšati vsebnost holesterola v rumenjaku in sicer po navedbah v literaturi s vključevanjem probiotikov, česnovega prahu ter zelenega čaja v prehrano kokoši.

Jajčni rumenjak vsebuje od mineralov največ fosforja potem kalcija in kalija, vsebuje še magnezij, natrij, cink, baker, mangan, selen, jod in železo (0,46 mg po drugih podatkih pa 1,02 mg), vsebuje tudi veliko vitaminov vse v maščobah topne, pa v vodi topne iz skupina B. Glavna sestavina beljaka pa so proteini.

Jajce vsebuje tudi biološke učinkovine, to so snovi, ki ugodno vplivajo na naše zdravje. Največ bioloških učinkovin je v beljaku in so predvsem proteini (lizocim ima protimikrobne lastnosti, skupaj z ovotransferinom pa ima antibakterijski učinek. Ima pa tudi protivirusno aktivnost poleg antimikrobne. Lizocim deluje tudi proti raku, ima antioksidativno in imunomodulacijsko aktivnost. Lizocim se dodaja kot konzervans prehrambenim izdelkom in prav tega pridobivajo iz jajc. Dodali pa so ga tudi zobni pasti, ustni vodi in žvečilnemu kot zaščito pred okužbami v ustih.

Ovalbumin je tudi protein v beljaku. Je biološka učinkovina, ki ima antibakterijsko, imnumodulacijsko in antikarcenogeno aktivnost. Nekateri peptidi ovalbumina pa imajo sposobnost zniževanja krvnega tlaka. Žal pa je omenjen protein eden najvažnejših alergenov v jajcu.

Ovotransferin ima protimikrobno lastnost, nekateri fragmenti pa delujejo protivirusno in znižuje tudi krvni tlak.

Ovomucin je tudi protein jajčnega beljaka. Ima antikarcenogeno delovanje, antivirusno proti nekaterim virusom ter je tudi imnunomodulator, antibakterijsko ter zavira absorbcijo holesterola.

Bioloških učinkovin je v beljaku še kar nekaj, jih najdemo pa tudi v rumenjaku. Tako so nekatri lipidi rumenjaka, ki delujejo antibakterisjko, snov fosvitin tudi na tibakterisjko, antioksidativno.

Bioloških učinkovin v jajcu je skratka veliko ter imajo različne učinke. Vsekakor je jajce pomemben vir beljakovin, mineralov, bogat vir peptidov, ki imajo pozitivne učinke na zdravje. Bogat vir vitaminov, ki so topni v maščobah (A,D,E in K).
Na tržišču pa je seveda mogoče dobiti še jajca obogatena z različnimi drugimi vitamini, minerali in omega-3 maščobnimi kislinami. Vsebnost teh snovi povečujejo rejci z izbrano krmo, ki jo dajejo kokošim. Zaradi proteinov, ki imajo različne vloge ter ugoden vpliv na zdravje so jajca zanimiva tudi za izolacijo teh snovi in uporabo le teh v medicini, farmaciji in prehranski industriji.

Pa tudi jajčna lupina ni zanemarljiv vir koristnih učinkovin še posebej kalcija, tako na primer je znano, da se jajčno lupino uporablja doma za različne namene, nekateri jih namakajo in zalivajo rože, nekateri meljejo v prah ter uživajo kot bogat vir kalcija.

D.B.

1

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook