Čebelarstvo objavil

Premalo vemo o slovenskem medu

Med je slovensko naravno bogastvo, že od nekdaj. Je del naše identitete in zgodbe našega naroda. Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo je nacionalno priznana oznaka s katero označujemo med višje kakovosti, saj je nabran na zelenih travnikih in gozdovih dežele pod Alpami in Pohorjem. Pridelan je samo v Sloveniji in se odlikuje po okusu, vonju in aromi. Takšen med je najboljši za nas, saj rastline nabirajo med na rastlinah iz našega okolja.

 

Kljub daru narave Slovenci pojemo približno 40krat več sladkorja, kot medu, ki je veliko bolj zdravo in naravno sladilo. Zato podravski čebelarji že drugo leto intenzivno izvajajo projekt promocije in informiranja tako mladih, kot starejših o slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo.

 

Samo od septembra do konca novembra se je izvedlo 45 dogodkov in predstavitev, zakaj je dobro uživati domač slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku so skupaj z maskoto kranjsko sivko čebelarji obiskali več kot 1.700 mariborskih otrok v šolah in vrtcih. Le malo otrok je vedelo, da je naša slovenska čebela Kranjska sivka sive barve in ne rumeno črne. So pa vedeli, da med lahko jemo vsak dan in ne samo takrat, ko smo bolni.

 

 

Slovenski čebelarji se borijo za svojo oznako

 

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo je priznanje nacionalnemu slovenskemu poreklu in tudi vizija razvoja slovenskega čebelarstva. ČZS z rednim sistemom kontrole organizirano skrbi za kakovost in varnost pridelanega medu. Zaščiteno ime Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo jamči kupcem, da so kupili naraven, pristen, v Sloveniji pridelan med, ki ustreza vsem merilom, ki jih predpisuje tako Slovenija kot EU.

 

Kljub temu pa so slovenski čebelarji naleteli na težave pri vpeljavi te zaščite na evropskem nivoju in zadeve so se zaostrile letos oktobra, ko je evropska komisija podala negativno mnenje. »V Bruslju se že leta dolgo potegujemo za to zaščito, a je, pravijo, težava zaradi imena slovensko. Ne želimo si več kot ostale kmetijske dejavnosti, želimo pa enakopravno obravnavo,« pojasnjuje predsednik čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, prepričan, da je geografska označba ključnega pomena za razvoj slovenskega čebelarstva.

 

 Večer medenih okusov v Hiši Stare trte

 

Zadnji letos, v vrsti dogodkov na temo slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, je Večer medenih okusov v Hiši Stare trte, in sicer ta četrtek, 6.12.2012 ob 18.00 uri. Ob slovenskem medu se bo predstavila tudi medena kulinarika, medene posebnosti, kot je peneča medica in medene pijače. Dogodek je tudi zaključek in podelitev priznanj 12. vseslovenskega ocenjevanja medenih pijač. Da imamo slovenci res odlične čebelarje in dolgoletno čebelarsko tradicijo dokazuje tudi dejstvo, da se bo podelilo kar 16 zlatih priznanj in celo 3 laskavi nazivi »šampion«.

 

 Vljudno vabljeni v četrtek, 6.12.2012 v Hišo Stare trte!

 

Za več informacij se obrnite prosim na vodjo projekta Tanjo Verhovnik na e-naslovu tanja.verhovnik@verus.si ali 02 450 2199 ali 031 219 780.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook