Preventivno škropljene proti oljčni muhi

Na feromonske vabe  v oljčnikih so se ujele prve oljčne muhe. »Muha leti, a okuženih plodov še nismo zasledili,« je povedal Matjaž Jančar,specialist za varstvo rastlin na koprskem oddelku KGZS Nova Gorica.

Zazvonili so telefoni oziroma prispela so SMS obvestila s priporočilom za preventivno škropljenje z zastrupljeno vabo. »Muho smo zaznali predvsem v oljčnikih bliže morju.  Ko se bo vreme umirilo, priporočamo škropljenje po nerodnem delu krošnje z zastrupljeno vabo,«še dodaja Matjaž Jančar iz koprske kmetijske svetovalne službe.

V minulem tednu je padlo od 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter tako, da imajo oljke dovolj vlage.  Rastejo nekoliko hitreje kot v povprečnih letih, a deževni dnevi in nižje temperature tudi hitrejšo vegetacijo postavljajo v normalne okvirje.

Oljčna muha

Pri integriranemu varstvu je prag škodljivosti dosežen, ko se na rumeno lepljivo ploščo ulovijo tri oljčne muhe na teden. Integrirana pridelava oljk temelji na uporabi hidroliziranih proteinskih vab (Nu Lure) z dodatkom dimetoata (Perfekthion). Pri preventivnem škropljenju poškropimo le manjši, nerodni del krošnje in debla na južni strani dreves. Takšen način aplikacije lahko izvedemo največ 5-krat na leto. Ekološka metoda zatiranja oljčne muhe temelji na uporabi proteinskih vab z naturalitnim insekticidom – GF 120.

Škropljenje z zastrupljeno vabo proti oljčni muhi priporočajo na naslednjih legah v Istri: Beneša, Grbci, Kocina, Krkavče, Lama-Dekani, Liminjan, Markovec, Nova Vas, Padna, Pivol, Plavje, Ricorvo, Ronk, Seča, Sermin, Strunjan, Šmarje in Sv. Peter.

 Martina Vodopivec

Vir:
Primorske novice, 28. julija 2011
http://www.sigma2.upr.si/

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook