Kmetijstvo objavil

»PREVERIMO LOKALNO KAKOVOST«

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je v septembru začelo z dnevi odprtih vrat slovenskih kmetij, zadrug in predelovalnih obratov za potrošnika. Namenjeni so spoznavanju vsega, kar je povezano s pridelavo in predelavo lokalne hrane ter življenjem in delom na podeželju. Obiskovalci si bodo lahko ogledali pridelavo in predelavo živil in poskusili nekatere domače izdelke. Lokalna kakovost skratka odpira svoja vrata in gradi zaupanje med potrošniki. Na dogodkih bodo obiskovalci lahko dobili tudi vse odgovore strokovnjakov, ki jih v zvezi s pridelavo in predelavo hrane zanimajo.

Dnevi odprtih vrat so priložnost za spoznavanje:

        različnih načinov kmetovanja (ekološko, integrirano ali konvencionalno), uporabe škropiv in delovnih strojev,

        postopkov predelave lokalnih izdelkov,

        postopkov nadzora živil od vil do vilic, zagotavljanja sledljivosti porekla in varnosti živil,

        pridelave sadja in zelenjave ter prehranskih koristi sveže pobranih plodov,

        življenja živali, njihove prehrane in bivalnih prostorov,

        življenja na slovenskih kmetijah in

        pomoč pri delu na kmetiji.

 

O vseh dogodkih v jesenskem delu promocijske kampanje »Preverite lokalno kakovost« vas bomo sproti obveščali. To soboto potekajo naslednji dogodki.

 

Sobota, 12. 10.

 

10.00–14.00    EVROSAD, CESTA 4. JULIJA 134, KRŠKO

– Evrosad iz Krškega se ponaša z visokimi standardi kakovosti sadja, s posebnimi načini pridelave, z vrsto certifikatov in najsodobnejšim sistemom sledenja izvora, sortiranja, pakiranja ter skladiščenja sadja v Sloveniji. Na dnevu odprtih vrat bo obiskovalcem omogočen ogled visokotehnoloških postopkov sortiranja, pakiranja in skladiščenja sadja, prepričali pa se bodo lahko tudi o kakovosti sadja. Ob 11.00 se bo obiskovalcem pridružil mag. Peter Zadravec, vodja proizvodnje, ki bo obiskovalcem predstavil najnovejše tehnologije in napredne načine pridelave sadja v Evrosadu, s katerimi zagotavljajo njegovo visoko kakovost. Za vprašanja bosta ob 11.00 na voljo tudi strokovnjaka z Ministrstva za kmetijstvo in okolja ga. Janja Kokolj Prošek, vodja Službe za živilskopredelovalno industrijo in mednarodno medinstitucionalno sodelovanje, in g. Tomaž Džuban z Direktorata za kmetijstvo.

 

10.00–12.00    KMETIJA ARBITER, BRDA 3, ŠMARTNO PRI SLOVENJ GRADCU

– Na dnevu odprtih vrat si bodo obiskovalci lahko ogledali kmetijo in njeno dopolnilno dejavnost. Prepričali se bodo lahko o kakovosti njihovih mlečnih izdelkov in suhomesnih izdelkov, kruha, sveže zelenjave ter sokov in koroškega mošta, tradicionalne koroške jedi bodo lahko tudi pokusili. Na kmetiji bodo za otroke pripravili delavnice izdelave klobas, peke kruha, ličkanje koruze in luščenje fižola. Ob 11.00 se bo obiskovalcem pridružil g. Gregor Švajger z Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki bo spregovoril o pridelavi in predelavi mleka v Sloveniji ter odgovarjal na vprašanja obiskovalcev.MKO

 

*   *   *

 

»PREVERIMO LOKALNO KAKOVOST«

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook