Zanimivosti objavil

Primorsko regijsko ocenjevanje sirov

Ocenjevanja sirov na Primorskem so že stalnica, vendar tokrat so organizirali prav posebno ocenjevanje. Kmetijsko gozdarski zavod iz Nove Gorice je ob sodelovanju zunanjih sodelavcev na ocenjevanje prvič povabil vse registrirane ali odobrene obrate. Komisija je ocenjevala 13 kravjih, šest ovčjih in dva kozja sira. Priznanje za ekstra kakovostni razred pa sta prejela kmetija Janeza Lapanja iz Idrijskih Krnic za trdi kravji sir ter ovčereja in sirarstvo Kandus iz Vrtovina za poltrdi ovčji sir.

Na Primorskem je več kot 50 odobrenih in registriranih obratov, ki predelujejo kravje, ovčje ali kozje mleko. Vedno več je tudi kmetov, ki pridelujejo mleko in se odloča za sirjenje doma. Ali gre le za hobi in lastne potrebe ali poslovno pot jim je skupno nekaj – naučiti se želijo pravilnega tehnološkega postopka.

Organizatorji so vabila poslali vsem registriranim in odobrenim obratom. Prijavilo se je 20 sirarjev. Komisija se je odločila, da bo za začetek pripravila ocenjevanje le trdih in poltrdih sirov. »Z ocenjevanjem smo želeli sirarje seznaniti, kje so po kakovosti njihovi izdelki in kako bi jih lahko še izboljšali. Ocenjevalo se je zunanji videz, barvo, testo, prerez, vonj in okus. Vsi sirarji so o svojem hlebcu sira, poslanem v ocenitev, prejeli obvestilo o doseženem številu točk s pripombami za posamezno lastnost,« je povedala organizatorka Iva Boltar.

Sire so ocenili v razrede in sicer:

– ekstra kakovostni razred (19-20 točk) prejela dva vzorca

– I. kakovostni razred (18-18,99 točk) osem vzorcev

– II. kakovostni razred (17-17,99 točk) enajst vzorcev

 

Spoznajmo nagrajence

Komisija se je odločila, da priznanje prejmejo le tisti, ki so dosegli ekstra kakovostni razred. Za trdi kravji sir je nagrado prejela visokogorska kmetija Pri Krničanu v Idrijskih Krnicah. Gospodar Janez Lapanje pravi, da tretjino mleka predelujejo v mlečne izdelke, ostalo pa oddajajo preko kmetijske zadruge. Trdi sir Krničan izdelujejo trikrat tedensko po recepturi Tolminca. Ponudijo pa vam lahko še sir za žar, jogurt, albuminsko skuto in sirotko. Izdelke prodajajo na domu, vsakih 14 dni pa tudi na kmečki tržnici v Idriji. V zadnjih mesecih so začeli tudi s prodajo v nakupovalnem centru Fama.

Tudi ovčereja in sirarstvo Kandus iz Vrtovina je za poltrdi ovčji sir prejela nagrado. Dušana in France Kandus sta z ovčerejo in sirarstvo pričela, ko je eden od njiju izgubil službo in sta dobila kmetijo v oskrbo. Danes imata 50 ovc bovške pasme oplemenitene z vzhodnofrizijsko in nekaj koz. Iz ovčjega mleka izdelujeta poltrdi ovčji sir, albuminsko skuto, mladi sir in jogurt. Ponujata pa še kozje mleko in jogurt. Pravita, da rezultati pridejo le če dosledno delaš, sicer imaš lahko sam sebe za norca. To se odraža na njihovih odličnih izdelkih. Izdelke prodajata doma, dvakrat tedensko na tržnici, ob četrtkih v Ajdovščini, ob sobotah v Vipavi.

 Vir:

Goriška, november 2012

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook