Zanimivosti objavil

Priprava »bučnega mleka« za Noč čarovnic

Približuje se praznik Noč čarovnic, ki ima v različnih koncih sveta
različne pomene in s tem povezana praznovanja. V Ameriki je praznik zelo
popularen in na ta dan ljudje pripravljajo različne praznične jedi,
sladice in pijače. Ena izmed značilnih pijač je mandljevo mleko. Mnogi
ljudje pa te priljubljene pijače zaradi alergije na oreščke ne morejo
uživati. Tako je Nerissa Oden, ki ima sama intoleranco na mleko in
alergijo na sojo in oreščke, v času priprav na Noč čarovnic pripravila
alternativni recept za izdelavo prazničnega mandljevega mleka. In sicer
je namesto mandljev uporabila bučna semena in pravi, da je izdelek
okusen, tako da bodo nad njim navdušeni tako otroci kot tudi odrasli – z
alergijami ali brez.


Danes je vedno več alergij na hrano, po eni strani zaradi boljšega
diagnosticiranja teh alergij, po drugi strani pa naj bi se nove alergije
pojavljale tudi zaradi nove in eksotične hrane, ki se vedno pogosteje
pojavlja v vsakodnevni prehrani. Alergije se lahko pojavljajo na
različne načine in v različni intenzivnosti in s tem nevarnosti za
telo; od kožnih izpuščajev in ekcemov ter prebavnih motnjah do
anafilaktične reakcije, ki je lahko že življenjsko ogrožajoča. Pogosto
pa ljudje mislijo, da imajo alergijo na določeno hrano, pa imajo v
resnici le pomanjkanje encima, potrebnega za normalno prebavo določene
hrane, kar se imenuje prehranska intoleranca. Znaki te intolerance so
povezani s prebavnimi težavami, kot so črevesni krči, driska, slabost in
bruhanje. Tako za alergije kot za prehransko intoleranco velja, da je
najboljši način preprečevanja neprijetnih posledic, izogibanje hrani, za
katero vemo, da nam povzroča težave.

Izdelava in uporaba tega mleka iz bučnih semen pa je primerno tudi za
ljudi, ki imajo intoleranco na mleko in mlečne izdelke (intoleranca na
laktozo). Ta intoleranca povzroča prebavne težave – prebavne motnje,
napenjanje, trebušne bolečine in krče. Večina ljudi se zato mlečnim
izdelkom popolnoma odpove, čeprav medicina danes ugotavlja, da ima vsak
posameznik svojo stopnjo prenašanja laktoze in mora samo ugotoviti svojo
mejo prenašanja laktoze.

Recept je preprost in »bučno mleko« je hitro pripravljeno, saj boste za
kuhanje porabili približno deset minut, v pripravo pa lahko vključite
tudi otroke. Američanka se je za pripravo domačega mleka iz semen
odločila tudi zaradi bolj nadzorovane priprave, saj doma lahko sam
določiš količino dodanega sladkorja in ostalih sestavin, medtem ko pri
kupljenem mleku iz semen nimaš veliko izbire. Prav tako je domača
priprava neprimerno bolj cenovno ugodna. Za pripravo mleka iz bučni
semen potrebujete približno 210 gramov surovih oluščenih bučnih semen,
veliko posodo, električni mešalnik, cedilo, platneno vrečko, posodo za
shranjevanje s pokrovom, 8 do 16 skodelic filtrirane vode.

Bučna semena čez noč namočimo v filtrirani vodi. Zjutraj jih odcedimo in
temeljito operemo. Semena preložimo v električni mešalnik s približno
dvema skodelicama filtrirane vode in miksamo, dokler ni več videti celih
semen (približno trideset sekund do ene minute – odvisno od mešalnika).
Vlij polovico zmesi v platneno vrečko, ki jo držiš nad skledo, vrečko
zapri in nežno stiskaj. Potem dodaj še preostalo zmes iz mešalnika in
ponovi stiskanje, tekočini dodaj filtrirano vodo, dokler ne dobiš želene
gostote mleka. Po želji in okusu mleku lahko dodaš 1-2 žlički ekstrakta
vanilije in sladilo ali sladkor. Nekateri dodajo tudi ščepec soli.
Mleko iz bučnih semen je potrebno shraniti v hladilniku. Uporabo se ga
lahko v taki obliki – za pitje ali pa se ga uporabi pri peki prazničnih
piškotov in kolačev.

Pa veliko užitkov!

Objavil/a Univ.dip.pol.Helena Habjan
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook