Gozdarstvo objavil

PRIPRAVE LESNIH GORIV

Kako bomo lesno gorivo pripravili in kje ga skladiščili je zelo pomembno. Kako so drva pripravljena vpliva na delovanje peči in posledično tudi na stroške ogrevanja. Najbolj pogoste oblike lesnih goriv pri nas so: sekanci, polena, briketi in lesni peleti. Zelo pomembno kako bomo pripravili drva je odvisno od tega kakšne zahteve ima peč. Nekatere peči imajo zahtevo, da morajo biti npr. polena čisto presušena. 

V sodobnih kotlih je lahko dolžina polen tudi do 1 metra. Ostanek toplote pa lahko preusmerimo v zalogovnik, če3 ga imamo. Če ima poleno višjo raven vode v sebi to za nas pomeni manjši izkoristek in več emisij. Peči na sekance pa zahtevajo materiale manjših dimenzij. Vsebnost vode v lesnih sekancih ne sme biti večja od 35%. Več ko bo vode manjši bo izkoristek.

Za polena pa se uporablja okrogel les, nekoliko slabše kakovosti. Pri nas so zelo aktualna bukova drva. Strojev s katerimi lahko iz okroglega stanja drevesa naredimo polena je vedno več. Tehnologije so vedno boljše in zanesljivejše. Les režemo pravokotno na vlakna dolžine od 25 do 100 cm. Nekateri stroji lahko žagajo les z večjim premerom, nekatera pa z manjšim. Se pa za razžagovanje uporablja tudi motorno žago, katera naj bo vpeta v stojalo. Ko nastopi cepljenje sledi zmanjšanje obsega okroglega lesa. Na ta način pospešimo sušenje. Cepimo pa vzporedno na vlakna. Lažje se cepi les, ki je svež. Danes uporabljamo za cepljenje predvsem cepilne stroje, ki imajo na koncu klin.

Za izdelavo lesnih sekancev pa poznamo posebne stroje oziroma naprave. Sekalniki so lahko stacionarni ali pa vgrajeni na prikolici ali kamionu. Opremljeni so lahko z lastnim motorjem ali pa jih poganja traktor.

Pri vsem tem delu pa moramo paziti na varnost pri delu. Veliko je namreč nesreč v gozdovih. Varno delo se začne pa tudi konča v naših mislih. Nevarno delo pa se konča v bolnišnici. Delo v gozdu spada med najnevarnejša dela nasploh. Največja nevarnost preti pri podiranju in spravilu lesa.

Poskrbimo za svojo varnost.

VIR: knjigagospodarjenje z gozdom za lastnike gozdov Mirko Medved, Ljubljana: Kmečki glas, 2011, 

S.P.

 

PRIPRAVE LESNIH GORIV

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook