Zanimivosti objavil

Pripravimo domač kefir sami

Zakaj je dobro uživati kefir, smo spoznali v prejšnjem prispevku, vendar morda ni odveč še enkrat poudariti, da ta pijača vsebuje mnogo proteinov, vitaminov A, B, C in K ter tudi veliko magnezija in fosforja. Uživanje kefirja uravnava prebavo, omejuje razraščanje škodljivih bakterij, preprečuje okužbe in črevesne bolezni.

 Razlogov za pripravo kefirja doma je torej dovolj, recept pa je zelo enostaven:

 Za liter mleka potrebujemo 1 žlico kefirjevih zrn, ki jih položimo v stekleni vrč s pokrovom in jih prelijemo z mlekom. Zmes pustimo stati na sobni temperaturi 12 do 14 ur, vrč pa vsake toliko pretresemo in nato odpremo pokrov, da se sprosti ogljikov dioksid. Če se na površini začnejo oblikovati kolonije kvasovk, jih odstranimo in ponovno pretresemo vsebino. Kefir lahko začnemo uživati, ko kefirna zrnca koagulirajo na vrhu vrča – takrat tekočino precedimo in postavimo v stekleni embalaži v hladilniku, zrna pa shranimo.

 Kefirjeva zrna ohranimo tako, da jih shranimo v manjši stekleni kozarček in jih prelijemo z mlekom. Tako se v hladilniku ohranijo do nekaj tednov, ker pa pretvorba kljub nizki temperaturi še vedno poteka, vsake toliko časa mleko menjamo. Nekateri kefirjeva zrna celo ranijo v zamrzovalnem predalu hladilnika – zrna naj bi bila prav tako uporabna za nadaljno uporabo.

 Če želite imeti kefirjeva zrna, je najbolje, da pobrskate po medmrežju – ljudi, ki vam jih bodo z veseljem nekaj odstopili je vedno dovolj. Nikar naj vam ne upade pogum, če se vam kefir kdaj ne posreči, kar se tudi lahko zgodi, čeprav je recept tako preprost. Da kefir ni dober, vam pove neprijeten vonj in okus napitka, kar je znak, da so se kvasovke v zrnih preveč razrasle. Ne stane veliko, poskusiti znova!

 Vir:

 – http://www.viva.si/Recepti/5900/Doma%C4%8Di-kefir

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook