Zanimivosti objavil

Prižagali so si zlato

Od 23. do 26. maja 2012 se je v Postojni odvijalo 11. evropsko tekmovanje v gozdarskih veščinah za dijake in študente, ki se izobražujejo na gozdarskem področju. Tekmovanje je pripravila Srednja gozdarska in lesarska šola iz Postojne.

Evropsko prvenstvo, ki je potekalo prvič v Sloveniji, se ga je udeležilo več kot 60 tekmovalcev iz sedemnajstih evropskih držav, ki so tekmovali v dveh delih:

  • v tehnično-gozdarskem (menjava verige in obračanje meča, kombinirani rez, precizni rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje)
  • v strokovno gozdarskem delu, kjer so na tri kilometre dolgem orientacijskem teku dokazovali znanja v poznavanju gozda

Sprva je kazalo, da bo zlato odličje odšlo v Avstrijo vendar so se slovenski dijaki odlično odrezali v strokovnem delu in s poznavanjem gozda na orientacijskem teku za seboj pustili ekipe 16 držav.

»Postojnska mladina je z današnjim prvim mestom pokazala, da je pripravljena na izzive. Potrebuje le veliko svobode, nova delovna mesta in ustrezne spodbude – tako s strani države kot tudi bank – zato, da bo lahko začela novo ero gospodarstva, razvoja lesarstva, gozdarstva in vsega, kar je s tem povezano,« je povedal dr. Mirko Medved, direktor Gozdarskega inštituta Slovenije in nekdanji dijak Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna (SGLŠ).

»Slovenski gozdovi se dobro razvijajo. Posek narašča, vendar gre toliko slabše lesni industriji. Najbolj zgovoren podatek je, da v Sloveniji priraste devet milijonov kubičnih metrov lesa. Lani smo ga posekali štiri milijone in od tega 1,25 milijona izvozili. Ravno toliko smo ga pred 30 leti uvozili, ker smo imeli lesno industrijo v bistveno boljši kondiciji v primerjavi z evropskimi državami kot danes. Te so se v naslednjih desetletjih hitro razvijale, mi pa smo capljali na mestu, velike tovarne so bile istočasno zaradi različnih razlogov spravljene na kolena. Premalo je bilo vlaganj v razvoj,« je o gozdarski situaciji še povedal Medved.

Vendar ostaja optimist in boljše čase za to panogo vidi v mladih gozdarjih in lesarjih iz Postojne: »Svoje delo so opravili več kot z odliko kar dokazuje, da smo Slovenci kompatibilni z vsemi evropskimi nacijami, le zaupati moramo v svojo mladost in znanje.«

 M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook