Priznanje vinogradniku in vinarju Alešu Kristaničiču

Ljubljana, 25. 9. 2008 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc je obiskal enega najbolj priznanih slovenskih vinogradnikov in vinarjev Aleša Kristančiča. Na posestvu Movia v Ceglu, ki je v lasti družine Kristančič že od leta 1820, je minister Alešu Kristančiču izročil priznanje ministrstva za njegovo dosedanje delo na področju vinogradništva in vinarstva ter prispevek k promociji slovenskega vinarskega sektorja doma in v tujini.

Posestvo Movia obstaja že od leta 1700 in obsega 18 ha vinogradov, od tega polovico na italijanski strani Goriških Brd. S kakovostjo svojih vin so že leta 1958 pridobili status ekskluzivnega dobavitelja vin za protokolarne potrebe tedanje Socialistične federativne republike Jugoslavije. Aleš Kristančič se je dodatno specializiral tudi v Bordoju in Burgundiji v Franciji, kjer se je seznanil s sodobnimi enološkimi in tržnimi koncepti. Letno pridelajo okrog 120.000 litrov vina, petino ga prodajo v Sloveniji, ostalo pa izvozijo na zahodnoevropske trge. Vinar Kristančnič je tako doma kot na tujem znan kot pridelovalec vrhunskih vin. Usmerjeni so tudi v pridelavo staranih vin in so eni redkih vinarjev v Sloveniji, ki izvajajo hladno fermentacijo z avtohtonimi kvasovkami. Kot poudarja Aleš Kristančič, poskušajo skozi tehnologijo pridelave vina ohranjati primarno sortno aromo.
Sicer redno spremlja sodobne tehnologije in svetovne trende pridelave vin, pri čemer vedno upošteva slovenske posebnosti. Na posestvu Movia poudarjajo, da so njihova vina pridelana z največjo mero spoštovanja do narave, brez vsakršnih enoloških posegov in brez filtracije. Zahtevajo pa primerno hranjenje oz. primerno klet. Ponudbo njihovih vin zaključuje vino iz sušenega grozdja Esenca, paleto pridelkov na osnovi grozdja pa še izbor domačih žganjic-tropinovcev.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook