Prvi sestanek skupine »zelenjavne verige«

NA PRVEM SESTANKU SO SE SESTALI PREDSTAVNIKI »ZELENJAVNE VERIGE«

Ljubljana, 02. 9. 2011 – Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potekal prvi sestanek skupine »zelenjavne verige«. Na sestanku, ki se ga je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan, so se sestali predstavniki pridelovalcev, institucij in interesnih združenj, ki v Sloveniji zastopajo sektor zelenjave, na njem pa so se dogovorili o nadaljnjem delu te skupine.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan je v uvodu vsem prisotnim poudaril, da je na svetu, še posebno v EU po zadnjih prehranskih aferah, prišlo do spoznanja, da je hrana postala strateška dobrina. »Moramo se zavedati, da lahko pride do pomanjkanja hrane, zato je naloga vsake države, da poskrbi za prehransko varnost svojih državljanov«, je dejal minister in dodal, da v Sloveniji za prehranski sektor namenjamo preko 400 milijonov evrov sredstev, s katerimi želimo zagotavljati, da bo v Sloveniji dovolj hrane. »Glede na statistiko ugotavljamo, da imamo na nekaterih področjih nevarno nizko samooskrbo, zato smo k reševanju tega problema pristopili zelo resno«. Kot primer dobre prakse je minister navedel lansko leto uspešen »žitno-pšenični dogovor«, na podlagi katerega si lahko v prihodnjem letu obetamo višjo stopnjo samooskrbe pri krušni pšenici.

Stopnja samooskrbe na področju zelenjadarstva je v Sloveniji v zadnjem letu padla z 38 na 31 odstotkov, zato je po besedah ministra skrajni čas, da se tudi to področje uredi. »Država ima interes, da proizvodnja hrane narašča, zato je ministrstvo pri vzpostavljanju zelenjavne verige med drugim sledilo ciljema, da se proizvodnja zelenjave poveča in da ima kupec (potrošnik) na trgovskih policah možnost izbire med domačim in tujim proizvodom«. Kmet mora po besedah ministra tudi vedeti, da ima kupca, tudi ko so viški proizvodnje, prav tako mora kmet vedeti, da obstaja neka razumna cena, ki ne bo samo pokrila proizvodne stroške, ampak bo prinašala tudi dobiček. Zato je vzpostavitev zelenjavne verige pomembna za državo, saj po podatkih nekaterih nevladnih organizacij, povečana samooskrba za 1%, pomeni tisoč novih zaposlitev.

Sklep o ustanovitvi »zelenjavne verige« je bil sicer sprejet konec julija na sestanku s predstavniki zelenjadarjev, sestavljajo pa jo predstavniki pridelovalcev (5 članov), Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (2 člana), Zadružne zveze Slovenije (2 člana), GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (3 člani), Trgovinske zbornice Slovenije (3 člani) in GZS – Podjetniško trgovkse zbornice (1 član).

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook