Prvi trgači že v briških in vipavskih vinogradih

Čeprav so prve grozde v vinogradih pobrali že prejšnji teden, se letošnja trgatev v Goriških brdih in Vipavski dolini uradno začenja danes

Medtem ko Brici pričakujejo količinsko enak letnik lanskemu, bodo Vipavci predvidoma pobrali četrtino manj grozdja kot lani. Kakovost pridelka je zelo dobra, ocenjujejo v briški in vipavski vinski kleti.

Trgatev naj bi trajala mesec dni

Prve grozde so v briških in vipavskih vinogradih potrgali že prejšnji teden, in sicer za pripravo penečih vin, sta povedala vodja svetovalne službe Vinske kleti Goriška brda Goran Jakin in prvi mož vinske kleti Agroind Vipava 1894 Joško Ambrožič. V obeh kleteh s trgatvijo oz. odkupom grozdja uradno začenjajo danes, trajala pa naj bi mesec dni.

“Danes začenjamo z odkupom sivega pinota, v sredo pa bo prišel na vrsto chardonnay,” je povedal Jakin. Po njegovih besedah bodo v briški vinski kleti od 590 članov zadruge in 20 kooperantov odkupili med 8000 in 9000 ton grozdja, ker je tako kot lani približno za petino manj od običajnega letnika.

Količinsko je letnik za četrtino manjši od lanskega

V Vipavi sta najprej na vrsti sivi in modri pinot, v nadaljevanju tedna pa še chardonnay in sauvignon, je povedal Ambrožič. V vinski kleti pričakujejo, da bodo od tisoč kmetov odkupili med 4500 in 5000 ton grozdja, dodatnih 2000 ton pa bodo pridelali v lastnih vinogradih, je pojasnil. Količinsko je letnik za četrtino manjši od lanskega, saj je v Vipavski dolini letos večkrat klestila toča, težave pa sta predstavljali tudi slaba oplodnja v času cvetenja in peronospora.

Za vinogradniki je težko leto

Da je za vinogradniki težko leto, se strinja tudi Jakin. Čeprav v Brdih toča ni povzročila večjih težav, je bila zaščita trt zaradi veliko spomladanskih padavin precej draga, je opozoril. Kljub temu je grozdje zaenkrat zdravo, z visokimi stopnjami sladkorjev in kakovostno, zato si v septembru želijo predvsem sončnega vremena, je poudaril. “Sladkorne stopnje so višje kot lani, zelo ugodno je tudi razmerje med sladkorji in kislinami, kar kaže na bogata in harmonična vina,” je dodal Ambrožič.

Cene bodo določili po trgatvi

Tako v Vipavi kot na Dobrovem bodo odkupne cene določili po trgatvi, ko bodo povsem jasne količine in kakovost letošnjega letnika, a naj bi te ostale na lanski ravni. V briški vinski kleti naj bi za večino grozdja plačali med 40 in 80 centov za kilogram, je povedal Jakin. Vipavska vinska klet je lani v povprečju plačala 35 centov za kilogram grozdja, podobno pa naj bi bilo tudi letos, je dodal Ambrožič.

Vir: Siol

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook