Prvo grozdje pobrali za penine in mošt

V Vipavski dolini in Goriških brdih se je že začela letošnja trgatev

V vinogradih v Vipavski dolini in Goriških brdih so že potrgali prve grozde za penine. Prava trgatev, ki naj bi ob normalnih vremenskih razmerah trajala do začetka oktobra, pa se bo začela danes.

“Grozdje je v zadnjih štirinajstih dneh izjemno lepo dozorevalo. Ugodno je razmerje med sladkorji in kislinami. Grozdje je tehnološko zrelo in obstajajo vsi pogoji za začetek trgatve,” pravi Andreja Škvarč iz novogoriškega kmetijsko-gozdarskega zavoda. Grozdje letos ni utrpelo močne suše, ožigov in drugih stresov, zato si lahko obetamo kakovosten letnik. Izjema bo seveda tam, gre predvsem za Vipavsko dolino, kjer je pustošila toča (nekje tudi štirikrat), za nameček pa so svoje dodale tudi bolezni, predvsem peronospora. “Imeli smo smolo, da nas je toča obiskala le nekaj dni pred začetkom trgatve. Naredila nam je veliko škodo na 10.000 trtah, ki jih imamo posajene na Gradišču nad Prvačino. S trganjem bomo morali pohiteti, saj bo grozdje začelo gniti. Še posebno lepa je bila barbera,” je ugotavljal Ivan Kavčič iz Zalošč v spodnji Vipavski dolini, ki živi samo od kmetijstva.

Toča zaobšla Goriška brda

V osrednji kleti na Dobrovem v Goriških brdih letos načrtujejo prevzem okoli 8 milijonov kilogramov grozdja in pričakujejo normalno trgatev. Kot je povedal Goran Jakin, vodja pridelave v kmetijski zadrugi Goriška brda, so imeli letos srečo, saj toče ni bilo. Izjema so le nekatere površine na obrobju. “Za penine smo prejšnji teden po tradiciji potrgali modri pinot in chardonnay. Rebula bo prišla na vrsto pozneje. Če bo vreme zdržalo, si lahko obetamo dobro letino,” dodaja Jakin.

V vinski kleti Agroind 1984 v Vipavi bodo najprej potrgali sauvignon za mošt (ta bo po vsej Sloveniji na voljo že v četrtek) in sivi ter modri pinot. Vodja kleti Joško Ambrožič pričakuje manjši pridelek v primerjavi s minulimi leti. “Zmanjšale so ga toča, slaba oploditev, v nekaterih nižinskih legah tudi peronospora. Skupno količino pridelanega in odkupljenega grozdja tako ocenjujemo na 7 do 7,5 milijona kilogramov,” pravi enolog. Odkupna cena grozdja še ni znana, Ambrožič pa pojasnjuje, da se bo ta oblikovala po trgatvi glede na kakovostne parametre, vsebnost sladkorja in zdravstveno stanje grozdja.

Novosti v Vipavski kleti

V kleti so letos uvedli nekatere nove tehnološke obdelave belih moštov, prizadevajo pa si tudi povečati delež izvoza. Prvo pošiljko buteljčnih vin bodo ta mesec poslali tudi na Kitajsko.

Vinogradnik in vinar Dušan Benčina iz Lož v zgornji Vipavski dolini je nekaj sauvignona potrgal konec minulega tedna, pravo trgatev pa bo začel v petek. Pravi, da vinogradniki tako lepega vremena pred trgatvijo že dolgo niso imeli, zato grozdje izjemno lepo zori. Ocenjuje, da bo količina grozdja kljub vremenskim nevšečnostim primerljiva z lansko. Benčina vso letino z osmih hektarjev rodnih vinogradov s 35.000 trtami (poleg tega ima še 1,5 hektarja mladih nasadov) predela sam, večino kakovostnih in vrhunskih vin pa proda na domačem trgu.

Jani Alič, Nataša Ozebek
Vir: Dnevnik

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook