Zanimivosti objavil

Pule – najdražji sir na svetu

Kdor je pravi ljubitelj sirov po vsej verjetnosti že ve kateri je najdražji na svetu. Eden je vsekakor švedski losov sir. Ta sir ni iz kravjega mleka temveč iz mleka oslov, katerega kilogram stane okrog 800 evrov. Še eden dražjih sirov je caciocavallo podolico, sir, pridelan iz mleka redke italijanske pasme (podolsko govedo), ki daje mleko le maja in junija. Trenutno najdražji sir na svetu pa je pule – gospod med siri! Zanj boste za dober kilogram odšteli vrtoglavih 1000 evrov.

V srbskem naravnem rezervatu Zasavica iz osličjega mleka proizvajajo najdražji sir na svetu. Za en kilogram belega, drobljivega sira, imenovanega »pule« (po osličjem mladiču), potrebujejo kar 25 litrov mleka. Pule naj bi spominjal na španski sir manchego, a ima bogatejši in polnejši okus in 985 evrov razlike.

»Trenutno imamo 120 oslov, ki lahko dnevno dajo od dva do največ 11 litrov mleka, odvisno od tega, koliko jih je v laktaciji,« razloži Slobodan Simić, direktor naravnega rezervata Zasavica. Oslica v eni laktaciji namreč lahko da le do 35 litrov mleka, pa še to le v času, ko še doji svoje mladiče. V živalskem svetu oslice najdlje nosijo svoje mladiče, kar leto in 15 dni. V tem času nimajo mleka.

»Objektivno gledano bi bil sir lahko še precej dražji, ker na primer na Hrvaškem liter osličjega mleka stane 70, drugod po Evropi pa celo 100 evrov. Specifično je v tem, da je skoraj enako kot človeško mleko. Ima samo en odstotek mlečne masti, zato v procesu proizvodnje dodamo malo kozjega mleka. Zaradi svojih kakovosti lahko dajemo osličje mleko tudi dojenčkom, in to brez kakršne koli predpriprave,« trdi podjetni Srb.

Simić se je dobičkonosnega posla lotil pred dvema letoma in se ob tem pozanimal, kateri sir je trenutno najdražji na svetu. »Takoj se mi je utrnilo! Proizvedli bomo nekaj, česar nimajo nikjer na svetu in kar je drago. To imajo ljudje radi,« razlaga. Cena okroglih tisoč evrov mu je ugajala, do nje pa je prišel s preprostim izračunom: liter oslčijega mleka, ki stane v Srbiji 40 evrov, je pomnožil s 25, kolikor litrov je potrebnih za en kilogram.

Na približno 80 kilometrov severno od Beograda oddaljenem rezervatu Zasavica lahko kupite tudi ustekleničeno osličje mleko, ki naj bi bilo lepotna skrivnost Kleopatre.

 

Vir:

http://www.huffingtonpost.com/2012/11/13/most-expensive-cheese-pule_n_2122323.html

 Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook