Kmetijstvo objavil

Radioaktivno obsevanje hrane

Po poročanju vizite.si je ZDA “zibelka radioaktivnega obsevanja hrane”,
saj so na idejo radioaktivnega sevanja prišli že pred več kot
petdesetimi leti. Gre za radioaktivno obsevanje hrane z X-žarki z močjo 5
MeV, gama žarki, ki jih emitira radioaktivni izotop kobalt-60 ali
elektronski žarki, ki jih producirajo linearni pospeševalci z močjo do
10 milijonov elektron voltov (MeV). Danes Ameriški predpisi dovoljujejo
doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi šli
1.000.000.000 na rentgensko slikanje pljuč. Na Kitajskem imajo več kot
50 obsevalnikov hrane, ki je namenjena izvozu. Leta 2001 so na ta način
obdelali 80.000 ton izdelkov, leta 2005 že 140.000 ton, ocenjujejo pa,
da današnje številke še naprej skokovito naraščajo in da lahko govorimo
že o 200.000 ton takšnih izdelkov.

Če dobro prebiramo deklaracije, bomo prav kmalu ugotovili, da veliko
izdelkov na naših prodajnih policah prihaja iz Kitajske, od tega tudi 
večina česna, pri katerem obsevanje uporabljajo zato, da bi onemogočili
kaljenje. To je verjetno tudi odgovor, da je česen na naših policah tako
lepe bele barve in vedno tako čvrst. Po tem postopku obdelujejo tudi
začimbe, posušeno zelenjavo in zdravilne rastline. Zakonodaja dovoljuje
tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega mesa, žita in
žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa.

Po kapacitetah za obsevanje hrane Indija prav nič ne zaostaja.Trenutno
obstajata dva gojišča ob Bombaju, ki imajo skupno kapaciteto obsevanja
zelišč in zelenjave 40 ton na dan. Načrtujejo pa še gradnjo treh. Ob tem
lahko izračunamo, da gre z indijskega trga v svet več kot 14.000 ton
radioaktivno obsevanih izdelkov. Indijske oblasti so do sedaj dovolile
obsevanje čebule, krompirja, riža, začimb, posušenih plodov morja,
rozin, fig, dateljnov, sveže morske hrane, zamrznjene morske hrane,
mesnih izdelkov in manga.

Evropa je do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za
obsevanje. Razlog temu so znanstvene ugotovitve o škodljivih
kemikalijah, ki se tvorijo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske
produkte sodi tudi Cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami.
Francija je vseeno dovolila obsevanje zamrznjenih zelišč, česna,
čebule, kazeina, jajčnih beljakov, zamrznjenih škampov, perutnine,
zamrznjenih žabjih krakov in še vrsto drugih izdelkov. In če so
dovoljene v Franciji, potem nam ne more nihče zagotoviti in ustavitiih,
da z uvozom nebi končali tudi na polici naših trgovin.

V Sloveniji se o tem, žal, še zelo malo govori, čeprav se na naših
policah prodaja hrana iz celega sveta. Sadje, ki ga vidimo na naših
prodajnih policah je vredno pogleda. Če pa bi nam ga strokovno razložil
kemik iz katerega od večjih inštitutov za raziskovanje zdrave prehrane,
bi se marsikateremu vabljivemu sadežu zagotovo odrekli.
 
Radioaktivno obsevani izdelki bi morali biti označeni. Kako označevanje
poteka v praksi, pa nam pove primer Anglije in Irske, kjer so se oblasti
odločile pregledati živila. Oba poročila navajata, da so našli kopico
obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica
prehranskih dodatkov, ki so jih testirali so bili ali obsevani ali so v
njih našli obsevane sestavine. Na Irskem so pod drobnogled dali tudi
testenine in odkrili 14 obsevanih izdelkov. Na nobenem pa ni bilo o tem
nikakršne oznake. Kaj vse se torej nahaja na naših prodajnih policah,
nam verjetno še dolgo ne bo jasno. Vsekakor pa je jasno to, da hrana ni
le gensko spremenjena, da je meso klonirano in hrana radioaktivna. Vse
to zelo kvarno vpliva na človeško genetiko in spremembe v naših telesih.

OBJAVIL/A HELENA HABJAN

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook