Zdravje objavil

Rak na dojki: Uživanje soje povečuje možnost preživetja

Za bolnike, ki bolehajo za rakom, je bilo uživanje soje predmet polemik.
Nova študija je pokazala, da so tisti, ki so uživali sojina živila,
imeli od tega pomembne koristi – bolniki z rakom na dojki so s sojino
hrano namreč povečali svoje možnosti preživetja.

Glede na nedavno poročilo, objavljeno v reviji Journal of American
Medical Association (JAMA), so ženske z diagnozo raka na dojki, ki so
uživale sojino hrano (npr. tofu, sojino mleko …), za 32 odstotkov
zmanjšale možnost tveganja za ponovitev bolezni.

Predhodne raziskave zavrnjene
Predhodne raziskave so dajale nasprotujoče si rezultate – nekate so
kazale na to, da hrana iz soje zmanjšuje tveganje za raka na dojki,
medtem ko so druge trdile, da lahko soja prispeva k rasti rakavih celic.
Slednje je nova študija zavrnila, saj dokazuje, da soja ne vpliva na
povečanje obolenih celic na dojki in da, nasprotno, povečuje stopnjo
preživetja.

Višji vnos sojinih živil pomeni zmanjšanje smrtnosti
Raziskava je pravtako pokazala, da so bolniki z rakom na dojki, ki so
uživali sojo, v primerjavi z ženskami, ki slednje niso uživale ali pa so
jo uživale v zelo majhnih količinah, zmanjšali tveganje smrti za 29
odstotkov.

Vodilni raziskovalec in profesor medicine na univerzi Vanderbilt v
Nashvillu Xiao Ou Shu je povedal: “Ženske z višjim vnosom soje imajo
nižjo smrtnost in nižje tveganje za ponovitev bolezni.” Skupaj s kolegi
raziskovalci je Shu analiziral podatke iz raziskave (Šanghajska
raziskava o preživelih bolnikih z rakom na dojki), ki je do sedaj
zajemala največje število populacije, ki je preživela raka na dojki. V
raziskavi je sodelovalo 5042 žensk, starih med 20 in 75 let, opazovali
pa so jih v 4-letnem obdobju.

Sojine spojine zmajšujejo količino estrogena v telesu
Sojina semena so bogata s fitoestrogeni, znanimi tudi kot izoflavoni.
Čeprav so te snovi tisočkrat manj učinkovite kot estrogen, ki ga
proizvaja telo, je bilo nekaj skrbi o tem, ali lahko imajo izoflavoni
podoben učinek kot ga ima estrogen in ali lahko zato povečajo tveganje
za razvoj rakave bolezni. Strokovnjaki so mnenja, da izoflavoni
prisilijo telo v sprejemanje zelo šibkih spojin in zato fitoestrogen
celo tekmuje s človeškim estrogenom – posledično naj bi bila skupna
raven estrogena v telesu zmanjšana.

Soja je varna in potencialno koristna
Uredništva, ki spremljajo raziskave v zvezi s sojo, ugotavljajo, da so
nekatere prejšnje raziskave vsebovale nekaj nedoslednosti. Zaradi njih
naj bi bila potrošnja soje v ZDA precej nižja kot prej, kar otežuje
odkrivanje njenih koristnih učinkov. Na Kitajskem je poraba soje višja,
prehrana pa pogosto vključuje več tradicionalno pridelane soje v
primerjavi s sojinimi nadomestki.

Vir: http://www.ekomagazin.si/

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook