Vrtnarstvo objavil

Rastline, ki so nevarne nam, pa tudi hišnim ljubljenčkom

Nekatere rastline za katere se nam zdi skoraj samoumevno, da rastejo na našem vrtu, v stanovanju, nam lepšajo dvorišče, jih najdemo na travniku ali na obronkih gozdov, a velikokrat se niti ne zavedamo, da so lahko škodljive tako za naše, kakor tudi za zdravje hišnih ljubljenčkov, ki se bodo nenadoma znašli v njihovi bližini. Od domačih živali so najbolj radovedne živali prav mačke, ki hočejo povsod vtakniti svoj majhen smrček. Še posebej v zimskem času se lahko mačka loti prav vsake zelene rastline, ki ji je zanimiva. Zato je prav, da poznamo nekaj najbolj strupenih rastlin, ki lahko resno ogrozijo zdravje, če se dotaknemo ali zaužijemo njihove dele ali se dotikamo njihovih listov.

Navadni oleander je med rastlinami, ki jih pogosto gojimo na vrtu, prav gotovo eden izmed najbolj strupenih rastlin. Že košček te rastline, če jo zaužijemo, je strupen, povzroča pa spremembe srčnega utripa, slabost, bruhanje in reakcije osrednjega živčnega sistema, kot so tresavica, epileptični napadi ali kolaps. Zaužitje enega samega lista je lahko smrtno nevarno za dojenčke in majhne otroke. Če se rastline dotaknemo, se iz nje izloči nektar, ki ga lahko z roko zelo hitro prenesemo v usta, kar ima lahko hude posledice za organizem.

Ostrožnik je ena izmed najlepših in najbolj cenjenih trajnic pri nas, pa tudi v svetu. Rastlino so uporabljali za medicinske namene in odganjanje vrtnih škodljivcev, vendar pa je zaužitje večjih količin rastline lahko strupeno. Ostrožnik ljubi sončno lego in uspeva v dobro odcednih tleh, potrebuje pa tudi s humusom bogata tla.

Krizanteme so rdeče, rumene, bele, vijolične in tudi druge barve, rastlina pa je vzpenjavka, ki zraste tudi do deset metrov v višino in potrebuje oporo. Če se cvetov dotaknejo otroci, lahko pride do alergijske reakcije na koži. Če jih zaužije kateri izmed naših hišnih ljubljenčkov, pa lahko nastopijo slabost, driska, bruhanje in izguba ravnotežja.

Šmarnice so v Sloveniji zaščitena rastlinska vrsta, obenem so tudi strupene, če jih zaužijemo, saj povzročajo slabost, bruhanje, bolečine in diarejo, hkrati pa negativno vplivajo na delovanje srca. Najbolje uspevajo na senčnih območjih, kjer je vlažnost velika, na primer v gozdovih in ob potokih, pogosto pa jih posadimo tudi na vrt. Zaradi lepih listov, zvonastih cvetov bele barve in značilnega vonja lahko hitro premamijo otroke, zato najmlajše na nevarnost nujno opozorimo.

Hortenzije s svojimi rožnatimi, modrimi ali ne nazadnje belimi cvetovi pogosto uporabljamo pri oblikovanju krajine in kot rezano cvetje, vendar se morate zavedati tudi njihove škodljivosti. Ob zaužitju katerega koli dela rastline lahko pride do bolečin v želodcu, srbenja kože, oslabelosti, potenja in motenj krvnega obtoka.

Potonike so prijetno dišeče trajnice, nevarne za zaužitje, njihovi cvetovi različnih barv pa lahko dosežejo do 13 centimetrov v premeru. Običajno jih gojimo na vrtovih, pogosto pa jih najdemo tudi v toplih grmiščih, gozdičkih in na kraško-istrskih jasah ter na Krasu. Če jih žvečimo ali pogoltnemo lahko povzročijo bruhanje in pospešen srčni utrip.

Narcise so prekrasne cvetlice z rumenimi cvetovi, ki so strupeni. Njihovo zaužitje lahko povzroči slabost, bolečine v trebuhu, krče in drisko. Čebulice narcis so zelo podobne čebuli, zato jih zlahka zamenjamo, kar je tudi vzrok za pogosto zastrupitev z njimi.

Rododendron in azaleje so pogoste vrtne grmovnice, ki so izredno zaželene pri urejanju krajine. Zimzeleni grm z lepimi cvetovi je privlačen na pogled, vendar smrtonosen, če rastlino zaužijemo. Listi in nektar v notranjosti cvetov so namreč strupeni in lahko med drugim povzročijo nepravilen srčni utrip, povečano slinjenje in slabost. 

 

Še posebej za mačke pa so nevarne vse vrste lilij. V kolikor se zgodi, da po nesreči zaužijejo le košček lista katere izmed njih, lahko tudi poginejo. Med rastline, ki  so nevarne tudi za druge domače živali pa najdemo še difenbahijo (sobna posodovka z okrasnimi listi), maslenice, ciklame, vitezove in božične zvezde ter širše sorodstvo božične zvezde.

 

Viri: http://mojdom.dnevnik.si, www.rozeinvrt.si

 

 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook