Zanimivosti objavil

Recept: PILAF FONIO

lokalno ime: FINI ZAME (Mali), FOUNDEN YOLIFEBANDE (Guinea)
geografično poreklo: Mali, Guinea, Burkina
vrsta jedi: glavna jed
kategorija: pilaf
povprečni čas priprave: 45 min do 1h

Sestavine (za 5 oseb):
delno kuhan fonio (glaziran, precooked): 500g -1kg
meso (piščanec ali riba): 500g -1kg
zelenjava: 2 veliki čebuli, 6 velikih paradižnikov, 6 korenčkov, 2 repi, 2 bučki, 2 jajčevca; 2 manjši rezini zelja, 1 velika zelena, 2 mali rdeči papriki, 2 čajni žlici paradižnikovega koncentrata, peteršilj
začimbe in zelišča: navadni lovor, poper, jušne kocke, česen, peteršilj, sol po želji
2l vode, 1/4l olja

Priprava:
Na olju prepražimo meso (piščanca ali ribo), tanke rezine čebule, česen in zdrobljen peteršilj, olupljen in narezan paradižnik (odstranite semena) in paradižnikov koncentrat. Dodamo sol. Nato dodamo 2 litra vode, začimbe in zelišča ter kuhamo približno 1 uro. Nekje na polovici kuhanja dodamo še oprano in narezano zelenjavo. Ko je zelenjava kuhana jo vzamemo ven in položimo na krožnik. Meso mora biti dobro kuhano. Odvzamemo 1-2 zajemalki juhe in odstranimo meso. In ga dodamo k zelenjavi. Ohraniti ga moramo še toplega. V preostalo juho med mešanjem »potresemo« kuhan fonio (fonio mora biti v celoti prekrit z juho). Lonec pokrijemo in med kuhanjem mešamo od časa do časa.

Jed postrežemo še toplo z zelenjavo. Meso (piščanec ali ribe) položimo na fonio ali pa postrežemo ločeno.

OPOZORILO: V Sloveniji se semena oziroma izdelke iz fonia praktično ne da dobiti, saj je to žito širši populaciji še povsem neznano. Sodeč po spletnih straneh ga v Franciji najdete dokaj enostavno in sicer v vseh večjih trgovinah z zdravo prehrano, kjer ga lahko tudi naročite. V ostalih zahodnih državah ga je moč najti na afriških oziroma afro-karibskih trgih in v redkih bolje založenih trgovinah (v Sloveniji preverite preko spleta le v bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano).

Vir:
http://fonio.cirad.fr/index.php/fonio_en

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook