Zelenjadarstvo objavil

Regačica, danes plevel, nekoč zelenjava

Ker se nam blitva v vrtu prav rada izpridi, regačica pa veselo raste vsepovsod naokrog. Lahko pa smo malce iznajdljivi in se maščujemo temu nadležnemu plevelu tako, da ga kar pojemo. Regačico so kot zelenjavo gojili že stari Rimljani in še vsaj tisočletje in pol za tem je še vedno imela status zelenjave, pa tudi zdravilne rastline. Znano je, da je rastlina odlična kot zdravilo pri putiki kar pove tudi drugi del njenega latinskega imena Aegopodium  podagraria. V naslednjih nekaj letih smo kar malo pozabili nanjo, a regačica še kar raste vsepovsod naokoli, na vrtovih, na njivah, ob gozdu. To je avtohtona evropska zelenjadnica, pa tudi plevel, odvisno iz katerega zornega kota jo gledamo.

Regačica zagotovo spada med pet najbolj osovraženih plevel kar jih ljubitelji vrtov poznajo. Ta nizka, do 15 cm visoka trajnica pokriva zemljo s pernatimi, trojno deljenimi listi. Poleti poženejo do en meter visoka stebla na katerih se razpre manjši kobul s bledo rumenim socvetjem. Semena zelo hitro dozorijo in veter ima pri raznašanju le teh veliko vlogo, zgornji deli rastlin pa čez zimo pomrznejo in odmrejo. Toda regačica se ne množi samo s semenom, saj je njena nepremagljiva moč v koreninah, ki se razrastejo okoli matične rastline. Ena korenina ima precej členkov in iz vsakega členka požene nova regačica. Ker se ta nadloga razrašča v gostih skupinah lahko posamična rastlina v enem letu z novimi poganjki preprede kar en kvadratni meter zemlje. Regačici ugajajo sončne, pa tudi senčne lege, najraje pa ima polsenčne lege, predvsem dobro uspeva na novo prekopanih zemljiščih. Ker se zelo hitro širi lahko, če se je en bomo lotili pravočasno ogrozi velike vrtne površine.

Ni odveč, če smo ob pravem času na pravem mestu, če se želimo z njo oskrbeti. Ker primernih mest ne manjka in, ker je čas za nabiranje zelo dolg ne bi smeli imet pretiranih težav. Mladi listi po okusu spominjajo na korenje, pospešujejo pa izločanje sečne kisline in so zato odlično zdravilo proti revmi in putiki, prav tako pri revmatizmu in pri sklepnem revmatizmu. Okus mladih listov je namreč izredno prijetno aromatičen zato jih lahko uporabimo podobno kot zeleno ali luštrek v juhi, stare liste pa pustimo saj so vlaknasti. Liste in cvetove lahko tudi posušimo in jih shranimo v zaprte steklene kozarce. Ker združuje tako začimbne kakor tudi zdravilne lastnosti jo tudi uporabljamo v obeh vlogah.  Če jo toplotno obdelujemo se eterična olja v sestavi spremenijo zato je kuhana ali pečena regačica drugačnega okusa kot je surova. Regačico lahko uporabimo kot prilogo k mesu, krompirju, testeninam, dodamo jo v sadne solate, odlično pa se ujema s stročnicami in z oreščki vseh vrst.

Viri: http://www.delo.si, http://www.glasdezele.si

 Z.L.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook