Zanimivosti objavil

REJA GOSI

Gosi so zelo iskane na tržišču, predvsem pa njihovo meso, jetra in perje. Meso je glavni proizvod, perje pa je stranski proizvod. Najbolj kvalitetno perje pa zraste na gosinih prsih, pod trebuhom in pod perutmi. Perje začne rasti po 3 tednih življenja vsake gosi, konča pa se z sedmim tednom. Pri goseh je barva perja enaka za oba spola.

Gosi po naravi niso požrešne živali, zato jih je treba prisilno pitati, če želimo, da imajo povečana jetra. Ta jetra predvsem so predvsem del gastronomske ponudbe na sosednjem Madžarskem. Glede jajc pa so gosi bolj skromne, zato jih tudi ne redimo, z namenom , da bi proizvajali jajca. Teža enega gosjega jajca je enaka trem kokošjim jajcem. Vsebuje pa tudi malo več beljakovin in maščobe. Večina pasem znese prvo jajce  v obdobju 9-12 meseca.  Letno pa ena gos proizvede od 20 do 80 jajc, odvisno od pasme in starosti.

So pa gosi zelo dobri čuvaji, saj imajo rahel spanec in zelo hitro odreagirajo na glasno vreščanje. Med vso udomačeno perutnino so najbolj pašne živali, saj lahko preživijo samo ob paši. Paša teh živali, pa spomladi zmanjšuje plevelnost travnikov in pašnikov.  Imajo pa tudi nekaj slabih lastnosti. Tako kot se lotijo pašnikov se lotijo tudi mladik, zelenjave in cvetic, zato se jih v sadovnjak ne spušča , saj bi tako obžrle drevesno lubje.

V svetu je danes priznanih  pasem gosi, ki se delijo v tri težnostne razrede:težke(7,3 do 9,0kg), srednje težke(5,4 do 7,3 kg) in lahke gosi(2,3 do 4,5). Pri določitvi pasme pa je potrebno upoštevati tudi njihove proizvodne in značajske  lastnosti.

Gosi so zelo neodvisne, dolgožive, inteligentne in odporne živali.  Glede na to, da imajo rade ljudi, pa imajo pristop do teh dokaj nenavaden. Do tujcev so zelo nepodkupljive in sumničave. Do tistih, ki so si uspeli pridobiti njihovo zaupanje pa so zelo družabne. Nasplošno  pa ne marajo samskega življenja. Rade so v jatiin rade imajo tudi partnerja, kar sicer navzven ne kažejo tako kot se to kaže pri ljudeh. Za čas svojega življenja si izberejo le enega partnerja, kar pa ne velja za Gosake, kateri si izberejo od 2 pa tja do 6 partnerk. Gos in gosak, ki sta prvo leto skupaj se v prvi sezoni ne parita, saj potrebujeta nekaj časa, da se navadita drug na drugega.  Če pa se gos ne uspe priključiti nobeni jati, pa lahko postane tudi agresivna do drugih živali.

 

 

Vir; Kmečki glas, 17.4.2013

Doc.dr.Dušan Terčič, Biotehniška akulteta, oddelek za zootehniko

 

 

 

 

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook