Konjeništvo objavil

Rešiti divjega žrebca

Marsikdo se spomni TV serije Furia (no ja, kdor je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja preklapljal tudi na italijanske kanale!). Pri naših sosedih se je zgodba o divjem črnem vrancu zelo dobro prijela tudi po zaslugi uvodne pesmi Furia cavallo del West. Serija, ki je marsikateremu otroku (in odraslemu) približala na svoj način ameriški zahod, predvsem pa plemenito žival – konja, je v resnici ameriškega porekla z imenom Fury in katero so čez lužo predvajali v letih 1955-1960.  Nekako tako kot še TV seriji Rin Tin Tin in Lassie.

Vendar članek ni namenjen Furiji iz ameriškega zahoda, ampak o slovenskem divjem vrancu, ki mu grozi smrtni strel. V gmajnah pod Slavnikom je prišel na svet kot svoboden konj, daleč stran od človeške bližine. Vsi, ki so imeli priložnost videti »divjega« žrebca, je očaral s svojo lepoto in z naravno inteligenco. In kot kaže mu prav zaradi slednje na svoji svobodni poti grozi, da bo padel pod streli iz puške.

Žrebec, ki ni povsem  brez »lastnika«, dela okoliškim lastnikom kobil marsikatero preglavico saj se klicu narave logično ne more upreti.  Takrat namreč preskoči ograjo svojega 45 hektarjev velikega pašnika in obišče tuje. Pri tem prečka ceste, zaide v vasi in kar je še huje bi lahko v napačnem trenutku zašel na bližnjo železniško progo. Zato se je njegov lastnik odločil, da bo žival usmrtil. Anže Koren, ki tudi sam ima konje v bližini vranca, se je, takoj ko je slišal za lastnikove načrte aktiviral in sklenil, da bo žrebca rešil. Načrt je bil preprost: ujeti žrebca, odpeljati k sebi domov in nazadnje še kastracija – ker to je edini način, da žrebec preživi.

Prvi poskus se je pokazal za najbolj uspešnega, saj je žrebca uspel ujeti kar sam z zanko. Ko je bil enkrat »na vrvici« ga je odpeljal domov in zaprl v boks. Tam pa ni ostal dolgo. Čez teden dni je boks ostal brez vrat, žrebec pa se je vrnil k svoji čredi, ki šteje približno 25 kobil. Za drugi poskus je Anže navezal stik s poznavalko in ljubiteljico konj Martino Ivančič, ki je v Vidmu med drugim že dvakrat zmagala na tekmovanju Palio donna, na katerem jezdijo brez sedla. Skupaj sta poskusila z zanko, vendar je bilo vse zaman. Žrebec se vrvi ni niti približal.

Pravijo, da v tretje gre rado – a žal pri lovu na divjega žrebca na pregovore ne gre računati. »Tretjič smo poklicali lovca z uspavalom, a spet neuspešno. Površina je bila prevelika in slabo smo se organizirali. Na četrtem poskusu se nam je pridružil slovenski »šepetalec konjem« Boris Sušec, ki dela po metodi Patta Parellija. Čredo smo prignali v ogrado, Sušec je žrebca ujel z lasom, toda ko se je čreda splašila, je z njo iz obroča zdirjal tudi žrebec. Potem smo ga lovili še v temi, a je bilo vse zaman. Hvala bogu se mu je konju laso snel in se mu ni nič zgodilo,« pove Martina Ivančič. Tudi na naslednjem lovu se jim je pridružil Sušec, vendar se konji niso niti približali ogradi. Včeraj sta Anže in Martina poskušala znova, pridružila pa sta se jima tudi prijatelj Tomaž Jelušič in lovec.

Čas se izteka. Je tokrat bilo zadnjič?

»Danes ga zadnjič lovimo. Žrebec je zelo inteligenten, predvidi vsak naš gib, z vsakim lovom postaja bolj zvit in se uči.« Čas se izteka saj bo spomladi dopolnil štiri leta starosti. »Med četrtim in petim letom doseže vrhunec spolne moči, testosteron je na maksimumu in takrat lahko postane nevaren. Zdaj je še mlad, nima dovolj izkušenj in moči, da bi postal res dominanten. Še nikogar ni napadel, brcnil ali ugriznil. Vedno le beži. Sicer pa so konji izredno inteligentne in pozorne živali. To je njihov način preživetja, tako predvidijo nevarnosti in pravočasno zbežijo. Drugače se ne morejo ubraniti pred plenilci,« še pove Martina in doda: »Za divje konje so tudi ljudje plenilci, saj jih večina je meso in konji to zavohajo.«

Morda bo črni žrebec dobil še eno priložnost. Včeraj so vanj izstrelili dve dozi pomirjeval, a se je zdelo, da ju sploh ni občutil. Ko so ga skušali ujeti z lasom, je skupaj z injekcijama preskočil ograjo in spet zginil v svobodo.(Vir: Primorske novice, 24. december 2011)

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook