REZULTATI ODPRTEGA DRŽAVNEGA OCENJEVANJA VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA POD OKRILJEM 50. MEDNARODNEGA KMETIJSKO-ŽIVILSKEGA SEJMA AGRA

»610 vzorcev in sodelujočih 200 pridelovalcev iz osmih držav je trenutni gospodarski situaciji navkljub najboljši dokaz, da je Vino Slovenija Gornja Radgona v tem delu Evrope največje in najbolj prestižno ocenjevanje vin. Vrhunska številčna in mednarodna konkurenca med vini pa je pred ocenjevalne komisije ponudila tudi vrhunsko kakovost. Priča smo bili nadpovprečni kakovosti vzorcev, med katerimi skorajda ni bilo izločitev. Letnik 2011 je izreden. Ljubiteljem in poznavalcem ponuja bogata, ekstraktna, aromatična vina, nekoliko višje alkoholne stopnje pa jim obetajo tudi dolgo življenjsko dobo. Ocenjevalce so navdušile tako aromatične sorte z muškati in sauvignnoni, kot tudi bela vina suha vina. Med rdečimi vini mlajših letnikov smo okušali obilico vin, ki imajo še veliko bodočnost zorenja. Starejši letniki rdečih vin pa so izredni, na vrhuncu svoje življenjske dobe, kar potrjujejo tudi podeljene ocene. Pohvalno je tudi naraščajoče število vin iz grozdja ekološke pridelave, ki so zelo kakovostna.

Člani ocenjevalnih komisij so pohvalili organizacijo in izvedbo ocenjevanja ter izrazili mnenje, da je potekalo v idealnih pogojih na visoki strokovni ravni organizacije. Organizator je visoko zastavljene kakovostne cilje tudi letos uresničil tako, da je zagotovil popolno anonimnost vzorcev in potek ocenjevanja brez vsakršnih zastojev. Vse pohvale pa naj izrazim tudi vinarjem, ki so nam poslali zares vrhunska vina in jih zaupali v ocenjevanje organizatorju in strokovnjakom – enologom z vrhunskimi, mednarodnimi in dolgoletnimi izkušnjami.«

 

Izjava predsednika ocenjevalnih komisij, doc. Mojmira Wondre, predstojnika Katedre za tehnologijo vina na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, po končanem ocenjevanju.

 

 

VZORCI

 

 

38. Odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona je potekalo od 23. do 25. julija 2012 v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Na ocenjevanju je sodelovalo skupaj 200 pridelovalcev s 610 vini. Na rednem delu ocenjevanja je sodelovalo 188 pridelovalcev vin s 573 vzorci vin, na ocenjevanju vin iz ekološko pridelanega grozdja pa dodatno še 12 pridelovalcev s 37 vzorci vin. Sodelovali so pridelovalci iz osmih držav (Avstrija, Hrvaška, Italija, Makedonija, Slovaška, Slovenija, Srbija, Španija).

 

 

ENOLOGI

 

 

Ocenjevanje je potekalo v štirih komisijah, ki jih je vodil dr. Mojmir Wondra, predstojnik Katedre za tehnologijo vina na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Predsedniki posameznih komisij so bili poleg dr. Wondre še dr. Friderik Vodopivec, Dutovlje, mag. Anton Vodovnik, Maribor in Iztok Klenar, Brič d.o.o.

Člani komisij so bili: Tadeja Vodovnik Plevnik, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, Darinko Ribolica, Vinska klet Goriška Brda, Andreja Brglez, Analiza Ptuj, Dušan Brejc, Vinska družba Slovenije, Zdenko Ivanković, Agronomski fakultet Zagreb, Mirjana Košuta, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Nova Gorica, Tone Pezdirc, Kmetijska šola Grm, Novo mesto, Boštjan Zidar, Vinakoper, Uroš Valcl, Panvita Marof in Barbika Žunič, Kapela vinogradništvo vinarstvo, Klavdija Topolovec Špur, Radgonske Gorice d.d., Janja Klanjčar, P&F Jeruzalem Ormož, mag. Janez Valdhuber, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, Martin Martinčič, Šentjernej, mag. Darja Zemljič, Kmečki glas, Simona Hauptman, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, Jože Ambrožič, Agroind Vipava, Danilo Steyer, Plitvica, Alojz Filipič, Gornja Radgona in Rupert Hochegger iz avstrijskega Feldbacha. Tajnik komisij je bil Ernest Novak, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

 

 

 

 

 

 

POSEBNA PRIZNANJA

 

ŠAMPIONI ZA NAJVIŠJE OCENJENA VINA

 

– suho nearomatično belo vino: Chardonnay 2011, Branko Furlan

– aromatično suho belo vino: Pullus sauvignon G, 2011 Ptujska klet d.o.o.

– polsuho nearomatično belo vino: Morillon Höchleit’n 2011, Weingut Felberjörgl

– peneče vino: Penina Babč 2005, Vina Urdih ter Rumeni muškat 2009, Istenič d.o.o.

– suho rdeče vino: Ten barrels cabernet sauvignon reserva 2009, Chateau Kamnik, Mikei International

– vino teran PTP: Izbrani teran Presitge 2011, Vinakras z.o.o. Sežana

– aromatično polsladko belo vino: Dišeči traminec 2011, Steyer vina, Steyer Danilo

– aromatično sladko belo vino: Sauvignon LV 2003, Vinska klet Prus Jožef Prus

– alkoholizirano ali likersko vino: Sauvignon  NPV 2009, Vinska klet Prus, Jožef Prus

 

Šampion v kategoriji vin iz ekološko pridelanega grozdja je: Rumeni muškat sladki 2010, Ekološko vinogradništvo Rodica Truške

 

PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST

 

Pogoje za pridobitev naslova Prvak vinsko turistične ceste so z doseženo najmanj zlato medaljo in z najmanj 15 vzorci iz posamezne VTC dosegli:

Kraška VTC, Cabernet sauvignon 2005, Vinska klet Lisjak Dutovlje

Istrska VTC, Cabernet sauvignon 2006, Vinakoper d.o.o.

Belokranjska VTC, Beli trio – zvrst 2010, Vinska klet Prus, Jožef Prus

Jeruzalemska VTC, JO Terase – zvrst 2011, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.

 

VINAR LETA

 

Naziv VINAR LETA za tekoče leto prejme vinar oz. vinska klet, ki na ocenjevanju pridobi za 5 vzorcev vina v 3 različnih kategorijah največje število točk. Vinar leta bo razglašen na svečani podelitvi priznanj z Odprtega državnega ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona, v torek, 28. avgusta 2012 v okviru sejma AGRA.

 

ZDRAVICA 50. JUBILEJU SEJMA AGRA

 

Projekt Vino Slovenija Gornja Radgona bo kot sejem v sejmu v vinarski hali točil vina številnih vinarjev in njihovih združenj. V Vinskem hramu in v vinarski hali C3 bodo na pokušnjo vina iz Odprtega državnega ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona ter vina iz ekološke pridelave. Ob pokušnji izbranih vin se bo v nedeljo, ponedeljek, sredo in četrtek med 14.00 in 15.00 z mladimi in drugimi zainteresiranimi obiskovalci o vinu pogovarjala  Vinska kraljica Slovenije 2012.

 

SEJEMSKO DOGAJANJE BO ŠE POSEBEJ VINSKO OBARVANO V TOREK, 28. AVGUSTA 2012, NA DAN VINOGRADNIKOV IN VINARJEV

 

9.00 – 10.30 / dvorana 2

Okrogla miza: Ekološko vino, Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

10.00 – 11.30 / dvorana 4

Predavanje: Vpliv bakrovih pripravkov na aromatične snovi v vinu, Organizatorji: Cinkarna Celje, d.d., Radgonske gorice, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor

10.00 / vinski hram

Srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo

11.00 – 12.00 / vinski hram

Srečanje Društva Vinskih Svetovalcev Sommelier Slovenije

12.00 – 13.00 / vinski hram

Predstavitev in pokušnja vin iz ekološko pridelanega grozdja

13.00 – 14.00 / vinski hram

Vodena pokušnja šampionskih vin z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2012

13.00 – 14.00 / dvorana 3

Tiskovna konferenca Vinske družbe Slovenije

15.00 – 16.30 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj odprtega državnega ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona

17.00 / ŠRC Gornja Radgona

Nogometna tekma: Vinska reprezentanca Slovenije – NK Olimpija veterani

 

PRILOGI:

REZULTATI OCENJEVANJA VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA PO PROIZVAJALCIH

REZULTATI OCENJEVANJA VIN IZ EKOLOŠKO PRIDELANEGA GROZDJA PO PROIZVAJALCIH

___________________________________________________________


Podrobnejše informacije:


Andrej Slogovič, projektni vodja, telefon: 02/5642 112, e-pošta: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon 041 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

Osvežene informacije: www.pomurski-sejem.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook