Zanimivosti objavil

Rezultati tradicionalnega slovenskega zajtrka

Dne 9.12.2011 je v Državnem zboru Republike Slovenije potekala zaključna prireditev v okviru projekta »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Na prireditvi so bili razglašeni rezultati likovnega in literarnega natečaja. Nagrajenim otrokom in učencem so nagrade podelili predsednik Državnega zbora RS dr. Ljubo Germič, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, minister za zdravje Dorijan Marušič in minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič. Prireditve so se udeležili nagrajeni otroci, učenci, njihovi starši, mentorji in predstavniki vrtcev ter osnovnih šol in predstavniki institucij, ki so sodelovale v projektu, med njimi tudi, kot predstavnik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, njen direktor Igor Hrovatič. Na prireditvi so sodelovali tudi učenci Osnovne šole Polhov Gradec, ki jo je 18. novembra v okviru “Tradicionalnega slovenskega zajtrka” obiskal predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Odziv na likovni in literarni natečaj je bil precejšen. Ocenjevalna komisija je prejela okrog 4.500 del, in sicer 1030 likovnih del, 2631 panjskih končnic, 501 literarnih del, 338 sloganov in logotipov. Prvo mesto za najbolj izvirno likovno delo predšolskih otrok je prejel Žan Luka Dobrila iz Sečovelj. Med učenci iz prvega triletja je prvo mesto osvojilo likovno delo Maše Tomšič Tekavčič iz Velikih Lašč. Med učenci drugega triletja je zmagalo likovno delo Ane Eve Miklič Pipan iz Ljubljane. Na literarnem natečaju za najbolj izviren verz oziroma pregovor, v katerem so sodelovali učenci tretjega triletja osnovne šole, pa je prvo mesto osvojila Lara Flogie iz Limbuša. Prvo mesto za najbolj izviren slogan  projekta “Tradicionalni slovenski zajtrk” je prejel Luka Vučkič iz Murske Sobote (Skuhaj žgance – zbudi zaspance). Zmagovalni logotip pa je ustvarila Eva Kranjc iz Maribora.

Nagrajena likovna in literarna dela otrok in učencev so razstavljena v Državnem zboru RS.

V celotnem projektu so sicer sodelovali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje, Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Slovenski kmetje in kmetice so se v projekt vključili kot donatorji mleka in jabolk za vrtce. Za Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je 18. novembra potekal na vseh osnovnih šolah in vrtcih, so darovali in dostavili okrog 9500 kilogramov jabolk in več kot 16 tisoč litrov mleka. Osnovnim šolam in vrtcem pa je več kot 100 kmetij ponudilo tudi izvedbo naravoslovnega dne na kmetiji. Za uspešno izvedbo projekta so zaslužni tudi kmetijski svetovalci pri KGZS-zavodih, ki so bili vezni člen med kmetijami in vrtci ter osnovnimi šolami (VIR:http://www.kgzs.si/GV/Aktualno/V-srediscu/Novica/ArticleId/1393/-Skuhaj-zgance-zbudi-zaspance.aspx).

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook