Zanimivosti objavil

Rikota, rezanci in limona

Bolonjska legenda pravi, da je rezance izumil mojster Zefirano leta 1487. Gospod je bil osebni kuhar Giovannija II. Bentivoglia. Široke rezance – tagliatelle, kot jih imenujejo Italijani, naj bi izumil za poročno priložnost Lucrezie Borgia. Pravijo, da je navdih našel ravno v njenih svetlih kodrih, ko se je na poti v Ferraro, kjer jo je čakal novopečeni mož Alfonso I. d’Este ustavila tudi v Bologni. Zelo poetično kajne! Žal je »zgodba« delo humorista Augusta Majanija iz leta 1931.

_______________________________________________________________

ŠIROKI REZANCI S SVEŽO RIKOTO
Sestavine (za 4 osebe):

400 g širokih rezancev (fettuccine)

200 g sveže rikote (*ricotta)

nariban ovčji sir

parmezan

sol

črni poper

 

Priprava:
V večji količini slane vode skuhamo rezance (upoštevajmo čas, ki je naveden na embalaži). Ko so kuhani »al dente« jih odcedimo, vendar si prihranimo malo »kuhane« vode. V večji ponvi raztopimo rikoto z nekaj žlic »kuhane« vode in dodamo rezance ter dobro premešamo. Rezance postavimo na krožnik in potresemo z ovčjim sirom in parmezanom v razmerju 50%. Po želji dodamo tudi črn poper.

*Rikota (it. ricotta) je mlečni izdelek, značilen za italijansko kuhinjo. Gre za različico skute oz. pravilno je to sirarska skuta. Rikoto izdelujejo zlasti iz sirotke, ki nastane iz mleka po pridobivanju sirov. Od tod tudi ime (ricotta – ponovno kuhan). Rikota ima blag, nekoliko sladkast okus in vsebuje malo maščob (okoli 5 %).

_______________________________________________________________

PEČENA RIKOTA Z LIMONO
Pečena rikota je tipična sicilijanska jed, vendar jo najdete (že pripravljeno) skoraj povsod pri naših sosedih. Pravijo pa, da je najboljša tista iz domačega štedilnika!

Sestavine:

4 jajca
400 g rikote
1 velika limona
100 g sladkorja
1 žlica krompirjevega škroba (moke)
vanilijev ekstrakt
sol

Priprava:
Najprej naribamo limonino lupino. V posodi stepemo rumenjake in sladkor, dodamo limonino lupino, odcejeno rikoto, krompirjev škrob in nekaj kapljic vanilijevega ekstrakta. V drugi posodi s ščepcem soli beljake stepemo v sneg in jih počasi dodamo k rikotini zmesi.

Model za torte (premer 22 cm) namažemo z maslom, potresemo s sladkorjem in vlijemo maso in še enkrat potresemo malo sladkorja. V pečici pečemo na 170 Stopinj Celzija približno 1 uro.


Vir:

http://saporiesaperi.xoom.it/virgiliowizard/tagliatelle-con-la-ricotta-fresca

http://it.wikipedia.org/wiki/Tagliatelle

http://dueincucina.blogspot.com/2007/09/ricotta-al-forno-al-limone.html

 

 

 

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook