Zanimivosti objavil

Rikota – za zdrav in lahek obrok

Rikota NI sir ampak je mlečni izdelek, značilen za italijansko kuhinjo. Gre za nekakšno skuto (pravilno je to sirarska skuta) gostega in zrnatega videza.  Rikoto pridobivajo s predelavo sirotke, ki nastane iz mleka po pridobivanju sirov. Izdelujejo pa jo iz kravjega, ovčjega, kozjega ali bivoljevega mleka. Rikota ima blag, nekoliko sladkast okus in vsebuje malo maščob (okoli 5%).

Ime rikota (it. ricotta) izhaja iz latinščine »recoctus«, kar pomeni ponovno kuhanje sirotke (mlečnega seruma) po izdelavi sira. Za rikoto je najboljša neposneta sirotka. Med fazo ponovnega segrevanja (na 85-90°C) dodajo mlečno kislino. Sirotko nato ves čas mešajo dokler se na površju ne pojavi bel cvet. Kasneje na površje priplava še kompaktna masa katero pustijo nekaj časa počivati v perforiranih posodah, da odteče odvečna voda. Ko se enkrat ohladi je že pripravljena za uživanje. To je tako imenovana sveža rikota.

Seveda na trgu je na voljo ogromno vrst in oblik rikot: valjaste oblike, v obliki stožca, za ribanje, pikantne, slane, pečene, z začimbami, lahke, ali pa mastne (maskarponirana) kateri dodajo smetano. Te vsebujejo tudi več maščob 15-20%.

Rikoto izdelujejo v različnih italijanskih regijah. Najbolj znane so: rikota romana (zaščitena je tista iz ovčjega mleka), sicilijanska pečena rikota (s črnim poprom), dimljena rikota, …

Tako kot mocarela obstaja tudi rikota iz  bivoljevega mleka. Obe imata namreč zelo stare korenine, ki segajo v čas, ko se v južni in srednji Italiji pojavi bivol. Prvi zapis najdemo v kuharski knjigi iz leta 1570. Avtor Bartolomeo Scappi je kot kuhar na papeškem dvoru imel priložnost spoznati specialitete iz vseh koncev Italije.

Kako izbrati pravo rikoto

Za pripravo živil (pecivo, sladice in predjedi) je bolj primerno uporabljati nizkokalorične rikote (največ 10-12% maščob). Če kupite doma izdelano (družinski obrati) se prepričajte, da je pridelana samo iz sirotke. Izbira glede na vrsto mleka (ovčje ali kravje) pri tem nima bistvenega pomena – izberite tisto, ki vam po okusu bolj ustreza.

Za svežo porabo (prigrizki, namazi) pa raje izberite rikoto bolj polnega okusa. Najboljše so tiste izdelane na manjših družinskih obratih kjer med segrevanjem sirotke dodajajo smetano ali mleko. Razumeti moramo ali želimo jesti kalorično »bombo« ali cenovno dostopne izdelke.

Po zapiskih sodeč so rikoto izdelovali že stari Egipčani in Sumerci, poznali so jo stari Grki in Rimljani, vendar je svoj razcvet doživela v srednjem veku. 

Vir:

 

http://it.wikipedia.org/wiki/Ricotta

http://www.guidaacquisti.net/ricotta

http://www.cibo360.it/qualita/confronti/ricotta.htm

 

 
Martina Vodopivec

2

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook