Zanimivosti objavil

Robida, vedno dobrodošla na našem vrtu

      Najboljše je tisto, kar zraste doma in vsi vemo, koliko je vredno, če si lahko sadje priskrbimo kar z domačega vrta. Za robide vam ni treba imeti ogromno prostora, z malo skrbi in truda pa boste bogato poplačani. Nikar ne mislite, da je nujno imeti pred hišo takšno goščo, kakršno ustvarijo maline v naravi – s pravim obrezovanjem jih lahko namreč prav lepo ukrotite.

Robida je trajnica, le da njen nadzemni del živi le dve leti, korenine pa so trajne in iz njih vsako leto poženejo mlade rozge, ki naslednje leto tudi rodijo. Zato lahko kakšno tudi pustite, kljub temu, da so včasih v napoto pri košenju trave. Če lepo skrbite za svoje robide, vas poganjki prav gotovo ne bodo motili. Čeprav gre za nepravi grm in bi si morda mislili, da ga odrežemo, kjer se nam zljubi, pa tudi pri robidi velja vzgojna oblika in priporočen način obrezovanja. 

Robido je najbolje posaditi v rahlo kisla do nevtralna tla z veliko organske snovi, zsuševanje in rast plevela pa omejimo z zaščito iz tkanine. Pri sajenju je potrebno paziti, da so rastline dovolj narazen, vsaj meter, saj imajo zelo bujno rast. Najbolj primerna je vzgoja ob opori s tremi žicami, ki služijo privezovanju rozg. Najvišjo napeljemo nekako na 1,8 metra višine, saj bo tako obiranje še mogoče, poleg tega pa bi prenizko napeljani poganjki zasenčili spodnje dele. Po vsaditvi, je potrebno nadzemne dele porezati, da lahko odženejo nove rozge, ki bodo naslednje leto že rodile. Pognalo jih bo precej, vendar obdržimo le tri do pet poganjkov. Vsaka rozga bo med letom odgnala še stranske poganjke, ki pa jih vedno prirezujemo na pet do sedem brstov in sicer pravokotno, centimeter proč od brsta. Ko rozge obrodijo sadove, jih po obiranju porežemo čisto do tal, saj tako omejimo obolevanje robide in okužbo mladih poganjkov. Pri robidi je treba vsekakor misliti tudi v naprej in tako nove poganjke vedno redčiti na tri do pet ter jim prirezovati stranske brste, medtem ko obiramo tiste rozge, ki sproti dozorevajo.

Kako obrane robide porabiti, najbrž ne bo težko. Najboljša izbira je, da jih pojemo kar takoj, ko jih naberemo, saj vsebujejo veliko vitamina C in antioksidantov, lahko pa jih predelamo v sok, marmelado, jih zmešamo s skuto ali pripravimo odlična peciva. Torej če se na vašem vrtu najde kakšen kotiček, ki je še prost, lahko daste priložnost prav robidam.

Več o tem na:   Bavčar Julijana, Redčimo rozge in krajšamo poganjke. Vzgoja robide. Delo in dom. Št. 10, leto 20, 21.03.2012.

N.P.

 

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook