Zdravje objavil

S konopljiko nad hormonske motnje

Že stare Grkinje so poznale konopljiko in jo uporabljale predvsem pri težavah, ki so jih imele s hormoni in za iste stvari se uporablja tudi danes. Vmes so jo uporabljali tudi moški in sicer menihi, da so z njo gasili svoj spolni nagon. Konopljiki rečemo tudi meniški poper in so jo na vrtovih samostanov gojili tudi v druge namene. To so bili časi, ko je bil poper celo dražji kakor žafran, zato so zanj iskali kar se da primeren nadomestek in ga tudi našli v konopljiki. Prav zato, ker je bila rastlina poznana v samostanskih kuhinjah so menihi še toliko bolje poznali njene lastnosti.

Poleg ameriškega slamnika je konopljika ena izmed najbolj raziskanih rastlin v Sloveniji kar se tiče klinične preizkušenosti. Kljub temu je kar precej Slovencev takšnih, ki še nikoli niso niti slišali o njej, saj nam je bolj poznana  indijska konoplja, ki pa ji je kar precej podobna, vsaj po listih. Konopljika je rastlina, ki raste predvsem v toplih krajih, predvsem v Sredozemlju in v Dalmaciji, srečamo pa jo tudi pri nas in sicer na obali in v grmovnatih živih mejah na Primorskem. Je dobro razvejan listnat grm, srednje velikosti z socvetji v vijolični barvi. Takoj, ko plodovi dozorijo listi odpadejo. Cveti od junija pa do septembra, iz oplojenih cvetov se razvijejo drobni, trdi plodovi, ki so vijolične barve in dozorijo v mesecu oktobru. Posušeni plodovi, ki jih tudi uporabljamo imajo pikantno aromatičen, na poper spominjajoč okus.

Konopljika je rastlina, ki jo je narava v celoti namenila ženskam. Stare Grkinje so jo uporabljale, da so ohranjale čistost in sicer tako, da so rastlinice položile na posteljo in spale na njih. V ljudskem zdravilstvu je imela od nekdaj pomembno vlogo pri uravnavanju hormonskega ravnovesja , menstruacije in pri lajšanju težav v menopavzi. To so potrdile tudi sodobne raziskave zato jo uporabljamo pri prav vseh težavah v menstrualnem ciklusu. Zlasti je konopljika v pomoč pri anomalijah v menstruaciji in pri predmenstrualnih težavah kot so občutljivost na vreme, splošna razdražljivost, napetost in bolečine v prsih. Uspešno lajša tudi simptome, ki so prisotni v menopavzi in sicer vročinske valove, depresijo in tesnobnost. Prav tako naj bi konopljika zmanjševala možnost za nastanek spontanega splava. Posušeni plodovi namočeni v alkoholu ali skuhani v čaju, naj bi po ljudski tradiciji sredozemskih narodov pomagali pri nerednih ali bolečih menstruacijah ter pri premočnih ali nerednih krvavitvah. Pomaga pa tudi pri cistah na jajčnikih, deluje na hipotalis in na hipofizo ter vzpostavi ravnotežje med estrogenom in progesteronom. Rezultati uživanja konopljike se pokažejo že ob 4 do 8 tednih uporabe. Pri nas uporaba takšnega čaja ni v navadi saj največkrat uporabljamo že gotove pripravke konopljike v obliki kapljic ali tablet, ki jih dobimo v lekarni.

Konopljika se ne sme uporabljati pri nosečnicah in ni primerna za otroke. Prav tako je ne smemo uživati pri hormonski terapiji in v kolikor jemljemo oralno kontracepcijo.

Viri: http://svetlin-trg.moja-kosarica.si, http://www.gorenjskiglas.si/novice

 Z.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook