SADNO DREVJE

Ko kupujemo sadno drevo moramo vedeti, da bo to rodilo več kot 20 let. Vse je odvisno od tega kakšno sadiko kupimo in kje jo vsadimo. Običajna oblika drevesa je prosto stoječe drevo. Višino, katero doseže drevo je odvisna od vrste, rastnih razmer in od podlage. Priporočljivo je, da izberemo sončen del zemljišča, vsaj za tista drevesa, ki so občutljiva na mraz. V tleh ne sme zastajati voda. Najbolj priporočljiva so kiselkasta tla. Če pride do pozebe med cvetenjem je to lahko zelo nevarno. V kolikor imamo vrt na območju, kjer pozebe niso redkost, izberemo pri nakupu take sadike, ki niso občutljive na pozebo.

Pri nakupu in sajenju moramo paziti tudi na to, da to sadno drevo na vrtu ne bo dajalo preveč sence ostalim drevesom. Če bomo sadili različne sorte, je priporočljivo, da izberemo take, ki jih lahko obiramo čim dlje.

Pri nakupu sadik moramo biti zelo previdni. Sadike kupujmo v dobrih drevesnicah in ne recimo preko interneta, ker nikoli ne vemo kaj bomo dobili. Največ drevesnih sort je na voljo v jeseni. Če znamo drevesa sami obrezovati lahko izberemo drevesa, ki so enoletne obraščene okulante. Če pa smi ne znamo obrezovati je priporočljivo, da izberemo drevesa, ki so stara nekje 2 do 3 leta. Tudi v drevesnicah so take sorte na voljo skoraj povsod, medtem, ko je enoletne niso ravno tako razširjene. Najbolj primeren čas za sajenje je od oktobra do marca.

Sadika, ki jo kupimo ne sme biti okužena z boleznimi ali kakšnimi škodljivci. Vsebnik ne sme biti poškodovan. Mesto, ki je cepljeno mora biti brez razpok in močno. Pri sadiki z golimi vejami mora biti vsaka veja močna. Cepljeno mesto mora biti prav tako brez razpok in močno. Če poganjki rastejo iz podlage to ni dobro.

Vsaki sadiki moramo omogočiti dobro lego in položaj. Ne smemo saditi na površino, kjer je že prej rastla ista sorta. Sadike, ki imajo gole korenine moramo saditi od oktobra do marca. Priporočljivo je, da so tla takrat še topla. Tla ne smejo biti zmrzjena in v njih ne sme zastajati voda.

Priporočljivo je,da tla z lopato obrnemo vsaj mesec dni prej preden bomo drevo posadili. Prelopatimo zato, da se prezrači zgornja plast, spodnja pa se mora zrahljati. Površina, ki jo naj prelopatimo naj bo nekje 1m2. Pomembno je, da pri tem odstranimo koreninski plevel. Na tak način lahko pripravimo skoraj vsa tla. V primeri, da tam kjer bomo sadili ni dovolj organske gmote, jo moramo tam tudi dodati. Težave pa nam lahko povzročijo apnenčasta in glinena tla. V kolikor sadike ne moremo posaditi takoj, jo shranimo v garažo, oziroma v prostor kjer ne bo zmrznila. Oviti jo moramo okoli korenin.

Sadilno mesto si lahko tudi označimo. Pri izkopu jame je pogosta našaka ta, da izkopljemo pregloboko in preozko. Priporočljivo je, da sadiko sadita dva človeka. Dno jame zrahljamo in iz nje oblikujemo vzpetino. Prst, ki smo jo izkopali za saditev dreves ne uporabljamo za sajenje dreves. Koreninam ne ustreza prehod iz prsti v območje z veliko šote v mineralna tla. Ta imajo malo organskih snovi (VIR: knjiga Sadje,Dr. D.g. Hessayon, Ljubljana 1994)

S.P.

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook