SEJANJE IN POBIRANJE PRIDELKA MESECA FEBRUARJA

ZADNJI KRAJECV setveni zabojček v ogrevanem prostoru posejemo zeleno, pod steklo pa blitvo za rezanje in spomladansko glavnato solato. Kjer vremenske razmere dopuščajo, sadimo na prosto česen, čebulo in šalotko ter sejemo solato, radič za rezanje, špinačo in motovilec. Posadimo sadike belušev.
Osipamo grah in bob, ki smo ju posejali jeseni. Nakalimo zgodnji semenski krompir in preverimo ali je zdrav. Nagnite, obolele ali zelo uvele gomolje, zavržemo. Obelimo treviški ali veronski radič.
Prelopatamo ali s prekopnimi vilami prerahljamo tla in jih pognojimo. Priporočljivo je, da v zelo hladnih krajih, tla, ki jih nameravamo obdelati, zvečer pokrijemo z listjem ali slamo in jij tako zavarujemo pred morebitno nočno zmrzaljo.

PRVI KRAJEC

V setveni zabojček v ogrevanem prostoru posejemo baziliko, jajčevce, paprike in paradižnik. V multilončkih začnemo vzgajati sejančke zelenjavnic, kot so lubenice, kumarice, melone, buče in bučke. V setveno gredo pod steklom posejemo dišavnice (borago, krebuljico, koriander, drobnjak, majaron, meliso, meto, šetraj in timijan.) Sadimo majaron, rožmarin, žajbelj in timijan, presajamo glavnato solato. Na grede na prostem sejemo blitvo, korenje, grah, peteršilj, redkvice in rukolo. Čebulo presadimo iz setvenih zabojčkov na prosto.

V februarju pobiramo

Na zelenjavnem vrtu : Blitvo, Brokoli, Brstični ohrovt, Cvetačo, Glavnato zelje, Gomoljčno zeleno, Kardij, Komarček, Motovilec, Ohrovt, Por, Redkvice, Rukolo, Treviški in Veronski radič
V zaprtem prostoru : Endivjo, Glavnato solato, Zimsko špinačo
Dišavnice in zdravilne rastline: Lovor, origano, rožmarin
Na sredozemskem zelenjavnem in sadnem vrtu: zgodnje artičoke, pomaranče, bergamotke, limone, mandarine in grenivke.

Avtor: Bučar Ivan

1

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook