Bolezni objavil

Seminar Žalna floristika v Biotehniškem centru Naklo

Žalna floristika je zelo pomembna dejavnost, ki jo pri nas v Sloveniji ponujajo in izvajajo cvetličarne. Naša tradicija je, da se od svojih najdražjih, prijateljev, znancev poslovimo z žalno dekoracijo. S tem pokažemo svojcem in ljubljenim preminulega, da nam ni vseeno. Ravno tako tudi 1. novembra okrasimo grobove z različno žalno dekoracijo ter tako s cvetjem sporočamo zahvalo, spoštovanje, ljubezen in spomin na preminulo osebo.

Kakšne so novosti pri izdelavi, kako uporabiti različne nove tehnike, kako uporabiti cvetje v drugačni kombinaciji, so udeleženci dvodnevnega seminarja od 11. 9. do 12.9.  spoznali v Biotehniškem centru Naklo.

V okviru izobraževanja Evropski florist 1. stopnje so udeleženci že izdelovali adventno in novoletno dekoracijo, na Nizozemskem spoznali delovanje borze cvetja in izdelovali velike aranžmaje, v teh dneh pa so v Strahinju izdelovali asimetrični žalni aranžma , dekoracijo žare, dekoracijo krste in žalni venec. Za lažje delo nam je podjetje Menina Kamnik posodilo 6 krst in 7 žar.

Na seminarju je sodelovalo 30 cvetličarjev in učiteljev. Veseli smo dobrega zanimanja cvetličarjev, zato smo termin seminarja prilagodili njim, zato je potekal že tako zgodaj, da bodo nekatere novosti lahko že upoštevali pri izdelavi žalne dekoracije za 1. november. Udeleženci so prišli v večini iz Slovenije, nekaj predstavnic pa tudi iz Hrvaške in Rusije.

Predavatelji na seminarju so iz Nizozemske in Slovenije:
Lucas Jansen ima svoje podjetje Flower Academy, ki se ukvarja z izobraževanjem cvetličarjev po svetu.  Poleg Slovenije ima izobraževanja še v Italiji, Francijii, Rusiji, Belgiji, Japonski, ZDA…
Michael Van Namen je končal Flower Academy in je bil med najboljšimi študenti. Je solastnik cvetličarne v Leidenu na Nizozemskem. Z g. Lucasom Jansenom sodeluje na nekaterih seminarjih po Evropi.
Mag. Sabina Šegula ima večletne izkušnje s poučevanjem na področju floristike na Biotehniškem centru Naklo. Z  g. Lucasom Jansenom pa poučujeta skupino cvetličarjev in učiteljev v sloveniji za pridobitev certifikata Evropski florist 1. stopnje.

V ponedeljek, 12. 9. je Biotehniški center Naklo in seminar obiskal veleposlanik kraljevine Nizozemske Mr Jos Douma s soprogo Aleide. Pozdravil je udeležence seminarja, seveda pa predavatelja iz Nizozemske, ogledal si je izdelke udeležencev. Z direktorjem centra mag. Marijanom Pogačnikom sta spregovorila o sodelovanju med obema izobraževalnima ustanovoma in njihovi pomembosti o prenosu znanja. Ga. Nuša Žibert, vodja projektene pisarne, je veleposlaniku predstavila mednarodno sodelovanje centra in mednarodne projekte. Mr Jos Douma s soprogo si je ogledal tudi center in šolsko posestvo.

Avtor: Majda Kolenc Artiček, vodja promocije


Strahinj, 12. 9. 2011

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook