Zanimivosti objavil

Seneni drobir, odličen za zdravilno kopel

Seneni drobir, pestra mešanica posušenega cvetja, plodov in zdrobljenih listov in stebel travniških rastlin. Rman, arnika, trpotec, detelja, kopriva, regrat in številne še kako zdravilne rastline se najdejo v senenem drobirju. Verjetno vsi vemo o čem je govora, seneni drobir je namreč pestra mešanica, ki jo s sušenjem sena ali otave dobimo na naš senik.

Posušene rastline na žalost izgubljajo na zdravilni moči zato ni dobro imeti preveč senenega drobirja na zalogi saj si lahko tako ali tako vsako leto dobimo novega. Uporabimo ga za kopeli ter za obkladke in za povoje pri vnetju mišic in sklepov. V ljudskem zdravilstvu pa ga zraven kopeli uporabljamo tudi za pripravo čajev. Res pa je, da čaj toliko ne učinkuje na posamezno bolezen ali tegobo temveč bolj kot to ugodno vpliva na splošno počutje bolnika.

Kopeli iz senenega drobirja so v ljudskem zdravilstvu daleč najbolj čislane, saj naj bi bile zelo učinkovite pri težavah s hrbtenico, pri sklepnem revmatizmu,  pri vnetjih ledvic in mehurja ter pri vseh oblikah putike. Prav tako je kopel odlična pri pesku in kamnih v mehurju, pri težavah s ledvicami, pri ginekoloških težavah,  pri simptomih menopavze, pri gnojnih ranah in vnetjih, pri kožnih izpuščajih ter pri bolečinah v živcih. Takšna kopel je odlična v zimskem času, ko nas pestijo gripe in prehladi, saj uspešno premaguje tudi te.

Kopel si pripravimo tako, da zavremo od četrt do dva kilograma, pustimo, da stoji četrt ure, nato precedimo in se v odcedku okopljemo. Velikokrat zasledimo informacijo, da je potrebno seneni drobir kuhati najmanj pol ure ali še celo dlje, toda strokovnjaki poudarjajo, da ga je potrebno le enkrat do dvakrat na kratko zavret saj dolgotrajno kuhanje zdravilne snovi razkroji in jih uniči. Če se le da se po takšni kopeli oplaknemo s toplo vodo, se temeljito osušimo, glavo otremo in jo zavijemo v toplo volneno ruto, sami pa zlezemo v toplo posteljo.

Tudi drobirjevi povoji in ovitki so odlični saj so svoj čas bolnike od podpasu pa do nog ovijali v spalne srajce, ki so jih pred tem namakali v vodi kjer so kuhali seneni drobir. Preko tako zavitega bolnika položimo toplo odejo ali pa ga zavijemo s toplim kocem. Takšen bolnik naj počiva v postelji vsaj dve uri. Čaj, ki ga skuhamo iz senenega drobirja žene na vodo,  mehča sluzi, pospešuje potenje, blaži krče in pomirja bolečine. Pri poškodbah in pikih žuželk velja v ljudskem zdravilstvu, da si damo na otečeno in rdečo mesto v najhitrejšem času seneni drobir. Nekatere babice še danes svetujejo nosečnicam, da uporabijo seneni drobir pred porodom saj se tako nosečnica lepše odpre. Nekoč pa so seneni drobir uporabljali tudi v veterini, pri poškodbah, pri pikih, kolikah in kostnih boleznih.

Viri: http://www.farmedica.si, http://www.gorenjskiglas.si

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook