Vrtnarstvo objavil

September je čas za pomladne čebulnice

Vremenarji nam napovedujejo, da se poletje počasi izteka. Pričeli se bodo nekoliko bolj hladni jesenski dnevi. Nič hudega kajti tudi jesen ima svoje čare. V tem letnem času počasi pričnemo s pobiranjem kar smo čez leto sejali in sadili.

Zdaj je pravi čas, da se v miru pripravite na naslednjo pomlad kajti za dober rezultat je potreba misliti vsaj za pol leta vnaprej, še posebej kdor ima v mislih bujne cvetoče gredice najrazličnejših okrasnih čebulnic. Res je, september je tisti pravi mesec, ko se prične v zemljo zakopavati prve čebulnice.

Tulipani, narcise, žafrani, zvončki in hijacinte – za njih velja preprosto pravilo prvi v cvetu prvi v zemljo.

Najboljši rezultat dobite če čebulnice posadite v rahlo zemljo, bogato s humusom saj težka in ilovnata zemlja večini čebulnic ne odgovarja. Težka tla izboljšate tako, da gredico, ki ste jo namenili čebulnicam prekopljete, dodate kompost in nekaj peska. S tem se izboljša propustnost tal. Lahko pa napravite dvignjene gredice (10-15 cm višje od ostalih tal).

Globina in razdalja

Drug zelo pomemben faktor je globina sajenja. Globina naj bo vsaj dvakrat do trikrat tolikšna, kot je višina čebulice. Se pravi čebulico, ki meri 5 centimetrov v višino posadite vsaj 10 centimetrov globoko v zemljo. Pazite, da čebulico postavite pravilno. Razmik med njimi pa je odvisen od vrste cvetlic ter načina zasaditve. Z izjemo žafranov, ki se lahko skoraj dotikajo, je priporočljivo čebulice posaditi od 10 do 15 centimetrov narazen. Le v primeru, da bo to njihovo stalno mesto za dlje časa (brez izkopavanja in ponovne posaditve) priporočljivo, da je razdalja nekoliko večja.

Gredica, lonec ali trata

Kaj je lepše? Sadimo jih praktično povsod. Na skalnjake, pod drevesa, v trato, v korita in lonce, na mešane okrasne grede, na obrobke in škarpe, pa tudi na grobove.

Posadite 15-20 tulipanov na kvadratni meter med njimi pa se bo še vedno našel prostor za spominčice, hijacinte ali narcise. Če si zamislite košaro ali lonec poskusite  takoimenovano etažno zasaditev. Največje čebulnice posadite najgloblje v košaro in zasujte s plastjo zemlje. Nato posadite drugo plast manjših čebulnic in jih ponovno prekrijte s plastjo zemlje. Najmanjše čebulnice pustite čisto za konec. Med sortami in vrstami izbirajte takšne, ki cvetijo istočasno, če pa imate raje dolg čas cvetenja izberite sorte, ki cvetijo postopoma.

Nasvet: Da vam bodo čebulnice naslednjo pomlad ponovno bogato cvetele jim takoj ko odcvetijo dodajte nekaj gnojila. Tako bo čebulica shranila dovolj hranilnih snovi.

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook