Kmetijstvo objavil

Sestri Andreja in Tina Rejec žanjeta uspehe v košnji na tradicionalen način

V današnjem času, ko je kmetijska
mehanizacija vse močnejša in zemljo obdelujejo stroji, vse bolj
pozabljamo na dni, ko je vsak delček zemlje občutil človeško delavno
roko. Zato običaji, ki so že skoraj zamrli, nekatere vse bolj zanimajo
in privlačijo. Med njimi sta tudi sestri Andreja in Tina Rejec, ki zelo
dobro kosita na običajen, tradicionalen način z ročno koso.

Sestri Andreja in Tina Rejec iz okolice Čepovana radi povesta, da je
njun hobi, ki počasi zahaja v profesionalne vode, košnja trave z ročno
koso. ”Vse se je začelo s starim očetom, ki je vsak večer kosil za
‘frišno’, kot mi temu pravimo, za svoji dve kravici,” pripovedujeta.
Vnukinji je vzel s seboj na vsako delo, tudi ob večerih, ko je vžgal
frezo in odšel na travnik. Svojo koso je sicer skrbno varoval, a ju
vseeno naučil, kako je treba s tem orodjem delati. Po njegovi smrti sta
koso vzeli v roke tudi sami in tako priskrbeli travo za zajce. Na
bližnjih Banjšicah sta se na Prazniku košnje leta 2005 prvič preizkusili
v tekmovanju in že takoj navdušili z rezultatom.
Tako sta kosili za veselje, lani pa so ju kosci iz Prekmurja povabili na
državno tekmovanje v Selo v Prekmurju. ”Odšli sva brez zastavljenega
cilja, s koso starega očeta, na nedeljski izlet z družino in prijatelji,
domov pa prinesli pokal za 2. mesto!”, pripovedujeta.

Zveza koscev in kosic Slovenije ju je tako sprejela medse in že isto
leto sta se odpravili na evropsko in svetovno tekmovanje v košnji z
ročno koso v Nemčijo in za začetnici dosegli zelo dobre rezultate. Tam
sta si tudi kupili profesionalni kosi, dolžine 120 in 110 centimetrov, s
katerima danes navdušujeta občinstvo.
“Ko sva prvič prijeli kosi v roke, se je zdelo nemogoče, a z vajo sva ju
ukrotili,” se pohvalita. Njuno prvo letošnje tekmovanje je bilo državno
prvenstvo v košnji z ročno koso v Moravčah, kjer si |e Andreja
priborila naslov državne prvakinje, leto mlajša sestra Tina pa je
zasedla 3. mesto. Udeležili sta se tudi ekipnega tekmovanja v košnji, ki
se je odvijalo v sklopu sejma Agra v Gornji Radgoni, in odnesli zlat
pokal. Sodelovali sta še na številnih manjših tekmovanj s podobnimi
rezultati. Najbolj pa sta ponosni na nedavni dosežek. 18. septembra sta
se odpravili na mednarodno tekmovanje v Nemčijo, v naselje Murrhardt na
Bavarskem. Pridružila sta se jima državni prvak v košnji Miha
Podkubovšek in kosec Alojz Križnar. Povabili so jih kosci iz Nemčije, s
katerimi Alojz že dalj časa sodeluje.

“Naj poveva, da se v nemško govorečih deželah temu športu skrbno
posvečajo, tradicija je že dolga, po tem se vidi tudi kvaliteta košnje
in odnos ljudi do tovrstne dejavnosti,” pravita dekleti. Želeli sta
spoznati, kako to počnejo drugi narodi (sodelovali so Nemci, Avstrijci,
Švicarji, Francozi, Italijani, tekmovalci iz Baskije ter Slo-venci) in
pokazati, da se tudi Slovenci zavzemamo in razvijamo v tej smeri.
Slovenska ekipa je bila odločna: “Dali bomo vse od sebe, pa bo kar bo!”
In pokazali so toliko, kolikor niti sami niso pričakovali. Tina je med
ženskami osvojila drugo mesto, Andreja pa je s sekundnim zaostankom
zasedla tretje. Odlično sta se odrezala tudi Alojz, ki je bil v svoji
kategoriji (nad 60 let) četrti in Miha, ki je med hudo konkurenco moških
zasedel 13. Mesto. V kraljevi kategoriji, Nemci temu rečejo
Königsklasse, pa je tekmovalo 47 tekmovalcev, od tega pet žensk.
Uporabiti je bilo treba koso daljšo od 90 centimetrov, večinoma so bil
dolge med 110 in 130 centimetri. Pokositi je bilo treba parcelo
velikosti sedem krat sedem metrov. Merili so čas in ocenjevali
opravljeno delo. Miha je bil 15., Andreja 24. in Tina 27. “Vzdušje je
bilo noro, sestri iz Slovenije, kot so naju poimenovali, sva prekosili
marsikaterega moškega. S poklonom so nama čestitali!”

Andreja in Tina pravita, da ju ta disciplina vse bolj prevzema, uspehi
ju vzpodbujajo, prav tako tudi družina in prijatelji. Na tekmovanjih
doma in v tujini se rojevajo prijateljstva. “Imava odlično priložnost,
da spoznava tuje dežele in prijetne Ijudi,” razlagata in upata, da se bo
košnja razvijala in uveljavila tudi doma in ne Ie v tujini.

Vir:Goriška, 6. oktobra 2010

OBJAVIL/A MARTINA VODOPIVEC, DIPL.INŽ.AGR. IN HORT.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook