Sezona špargljev se pričenja!

Šparglje (Asparagus officinalis) lahko brez zadržkov štejemo med najbolj cenjene vrste zelenjave. Rimljani so jih gojili že v času pred našim štetjem, na jedilniku bogatejših slojev v Evropi pa so se pojavili v 16. stoletju. Danes so najbolj priljubljeni francoski, to zelenjavo pa gojijo že povsod, tudi pri nas in če imate željo, da bi vzgojili svoje, lahko poskusite kar na domačem vrtu.

Tisto, kar od špargljev dobimo na krožnik, so pravzaprav poganjki glavne rastline. Pri divjih špargljih so temno zeleni, tanki, nabiramo pa jih na Krasu in v Istri nekako konec marca-odvisno od razmer. Gojeni šparglji, beluši, se gojijo na vrtovih tako, da se jih zasipava in tako poganjki ostanejo beli, goji pa se tudi beluše svetlo zelene barve- Gojeni šparglji so v primerjavi z divjimi veliko debelejši, manj grenkasti in veliko bolj mehki.

Uživanje te zelenjave ima koristne vplive na telo, saj iz telesa odvajajo vodo in tako razstrupljajo telo, vsebujejo pa tudi veliko vitamina C, A, K in B. Stebla pa s svojimi vlakni ugodno vplivajo na prebavo.

Najbolj priporočljivo je uživati čim bolj sveže šparglje, saj se sčasoma sladkorji v njih začnejo pretvarjati v škrob, ki pa nima dobrega okusa. Ob nakupu preverite, ali so vršički čvrsti in zaprti, steblo pa trdno in brez znakov sušenja ali lomljenja. Če jih ne boste porabili takoj, jih zavijte v mokro krpo in jih shranite v hladilniku, nikar pa jih tam ne pustite več kot tri dni.  Čim prej jih specite, poparite, skuhajte v vodi ali pa jih pripravite na žaru. Kakor koli jih boste pripravili, bodite pozorni, da ne razkuhate vršičkov. Špargljem odstranite vlaknasti spodnji del stebla, lupiti jih ni potrebno, pri kombiniranju z drugimi živili ter začinjanju pa le pazite, da ne boste prekrili njihovega okusa.

Če jih kuhamo v vodi, je najbolje, da jih povežemo v šopke in postavimo pokonci, da se zmehčajo pa potrebujejo 10 do 15. Nekateri vodi za kuhanje dodajo tudi malo masla in mleka. Lahko pa šparglje pripravimo v mesnih zvitkih, v jajčni omleti, v solati z radičem in kuhanim jajcem, s testeninami, ocvrte ter seveda v juhi.

Za kremno juho iz belušev potrebujete za 4 osebe 250 g belušev, 70 g gomolja zelene, 50 g šalotke, 2 žlici masla, 50 g ohrovta in 50 g bučk ter poper, sol, timijan in majaron, deviško oljčno olje in popečene kockice kruha. Vso zelenjavo očistite, zalijte z čisto zelenjavno juho ter skuhajte, pri čemer pa pazite, da se zelenjava ne skuha preveč, potem pa juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Pred tem lahko nekaj koščkov zelenjave vzamete iz posode in jih, ko je juha že pretlačena, vrnete nazaj, juho začinite z začimbami in postrezite z nekaj kapljicami oljčnega olja in popečenimi kruhovimi kockami.

Vir:

– Pretnar, Bogi, Sedem kraljevskih iz belušev. Odprta kuhinja, 25.03.2012, leto 6, št. 12. in

http://www.ekomagazin.si/Prehrana/Prehrana/Sparglji-za-sladokusce.html (31.03.2012)  

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook