Zanimivosti objavil

Šipek, naravno zdravilo

Zdravljenje bolezni z uporabo zdravilnih
rastlin sega daleč v začetke človeške civilizacije. Tudi danes so
zdravilne rastline za zdravljenje zelo priljubljene, saj uporaba
alternativnih metod zdravljenja po svetu narašča. Zdravilne rastline so
pomožna zdravilna sredstva. Mednje ne uvrščamo zgolj tistih nekaj
zelišč, ki jih kupimo v lekarni in iz njih naredimo čaje. V Sloveniji
velja, da so zdravilne rastline zdravila, ki so izključno rastlinskega
izvora in ki učinkovino vsebujejo v nadzemnih ali podzemnih delih
rastlin ali drugem rastlinskem materialu ali v njihovi kombinaciji v
surovem ali predelanem stanju v ustrezni farmacevtski.

Opis

Šipek je do 3 metre visok bodičast grm.
Njegove veje so sprva pokončne, nato pa se kmalu povesijo. Na vseh
poganjkih so številne ostre in nazaj upognjene bodice. Listi imajo
nazobčan
rob in so neparno pernato deljeni, največkrat v 5 do 7 lističev. Spodnji
del listnega peclja je dvostransko krilato razširjen. Šipek običajno
bogato cveti belo ali v različnih rdečih odtenkih.
Cvetovi se nahajajo na koncih kratkih stranskih vej, posamično ali v socvetjih in imajo rahel,
a prijeten vonj. Po oploditvi se cvetišče (cvetna os) mesnato odebeli in
postane bleščeče rdeče. V notranjosti te mesnate tvorbe se razvijejo
številni oreškasti plodiči, porasli z bodečimi, ščetinastimi dlačicami.
Zrel šipek je torej navidezen birni plod, sestavljen iz omesenelega
cvetišča (meso šipka) in drobnih plodov, ki jih imajo nestrokovnjaki za
semena.

Cvetenje: Od junija do julija.

Nahajališča: Šipek uspeva v suhih gozdovih, na kamnitih pobočjih, med grmovjem, v živih
mejah, ob poteh in po gozdnih obronkih.

Nabiranje: Šipek zori
od septembra dalje in takrat nabiramo rdeče plodove, ki jih moramo pred
sušenjem razrezati. Če želimo, lahko plodiče ločimo od mesnatega dela,
vendar moramo oboje kar najhitreje posušiti. To lahko opravimo tudi z
umetno toploto, vendar temperatura ne sme biti prek 40 °C. Posušene dele
shranimo v neprodušno zaprtih posodah, sicer se učinkovine hitro
razgradijo.

Zdravilnost

Šipek je znan po visoki vsebnosti
polifenolnih komponent, ki so najbolj razširjeni antioksidanti v naši
prehrani in delujejo antioksidativno, antimutageno, antikarcinogeno.
Temno obarvani plodovi, so torej dober vir fenolov, kot so flavonoidi,
antocianini in karotenidi. Naslednja zdravilna lastnost šipka je, da
vsebuje esencialne maščobne kisline, ki jih človeško telo ne more
sintetizirati. Izvor dolgih polinenasičenih maščobnih kislin so
linolenske, linolnein oleinske maščobne kisline. Le-te regulirajo
številne telesne funkcije, kot so krvni tlak, viskoznost krvi, imunska
odzivnost. Glavna maščobna kislina v šipku je α-linolenska,
sleditapalmitinska in linolna kislina.

Šipek je dobro poznan tudi po najvišji
vsebnosti vitamina C (300-4000 mg/100 g). Poleg slednjega vsebuje tudi
ostale vitamine (B1, B2, K, P) in minerale, karotenoide (provitamin A),
tokoferole, bioflavonoide, sadne kisline, tanine, pektin, sladkorje,
organske kisline, aminokisline in esencialna olja.

Uporaba

Šipek ima številne protivnetne in
terapevtske učinke zoper številne bolezni, kot so artritis, revmatizem,
vnetje sklepov in išias. Blagodejno deluje pri vročinskih boleznih, pri
mrzlici in infekcijskih boleznih (gripi). Pomaga pri gastrointestinalnih
težavah, in sicer ureja prebavo, preprečuje vnetje črevesne sluznice in
pojav črevesnega ulkusa ter hemeroidov. Pomaga tudi pri boleznih ledvic
in urinarnega trakta. Korenine in liste rastline pa uporabljajo za
zdravljenje bronhitisa. Zaradi številnih vitaminov in drugih učinkovin
je šipek zelo uporabna zdravilna rastlina.

Šipkov čaj ni le okusen, ampak je zelo
koristen kot preventivno sredstvo, ker poveča obrambne sposobnosti
organizma. To je predvsem zasluga vitamina C, ker ima le-ta odločilno
vlogo pri delovanju imunskega sistema. Poleg tega je vitamin C nujno
potreben za pravilno delovanje nadledvičnih žlez, ki so življenjsko
pomemben proizvajalec različnih hormonov. Pomanjkanje tega vitamina pa
upočasni tudi celjenje ran. Pomaga tudi pri odpravljanju menstrualnih
težav in uravnava periode menstrualnega ciklusa. Zaradi omenjenih
razlogov je zelo priporočljivo uživanje šipkovega čaja, saj telesu
pomaga premagati zlasti splošno oslabelost ter razne infekcijske in
vročinske bolezni. Šipek vsebuje tudi dosti sadnih kislin in pektine.
Zaradi teh snovi deluje tudi blago odvajalno, zato ga mnogi priporočajo
kot dodatek raznim čajem.


Informacije o virih so dostopne pri avtorju

Objavil/a Irena Črček uni. dipl. ing agronomije
  

3

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook