SIVA EKONOMIJA V VINOGRADNIŠTVU

V Sloveniji je siva ekonomija ocenjena na 5 – 10 milijard. Če malo pomislimo, ugotovimo, da če samo za dve milijardi evrov znižamo to sivo ekonomijo, bi na ta način rešili proračunski primankljaj naše države.

Zato se pripravlja paket zakonov proti sivi ekonomiji tudi na področju vinogradništva. Vse vinogradniške zveze so zatrdile, da je reševanje tega problema v interes tudi vinogradnikom. Osredotočili se bodo na tiste člene, ki so direktno povezani z ureditvijo sivega trga.

V letu 2012 je bilo registriranih 29.000 vinogradnikov, od tega jih je svoj pridelek prijavilo le 10.000 . to pomeni, da gre tukaj čez sito države le vsaka peta steklenica. Zato ima inšpekcija predlog,da bi tiste, ki svojega pridelka ne prijavijo kaznovali.

Vsak vinogradnik bi moral po novih pravilih do 20. Novembra v letu prijaviti svoje pridelke. Osem dni časa bi imeli zamudniki.

Vendar pa so vinogradniki proti dodatnemu  obremenjevanju. Vinska družba Slovenije ima drugačen predlog. Predlagajo uvedbo evidenčnih znamkic za vsak liter ali za vsako steklenico. Cene zanje bi bile simbolične. S pomočjo nje pa naj bi vzpostavili evidenco o vinu na trgu. Izjema je ta, da s tem ne bi bilo zavzeto tuje vino pri nas. Vinogradniki predlagajo, da bi uvedli področje odkupa grozdja tudi fizičnim osebam tudi v rednem delu. Sedaj je namreč to dovoljeno le v primeru kakšne katastrofe (VIR: časopis Kmečki glas,Darja Zemljič, 29.5.2013)

S.P.

SIVA EKONOMIJA V VINOGRADNIŠTVU

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook