Zdravje objavil

Skrbimo za naše zdravje-kako si pomagati pri težavah s sečili in ušesi

Letni čas je tak, da so zdravstvene težave precej aktualne. Najbrž ste od starejših že velikokrat slišali, da je treba varovati predel ledvic in noge, saj če imamo te dele na toplem, največ storimo za naše zdravje. Seveda predvsem mladi takšne nasvete radi preslišijo in ko je za preventivo že prepozno, je dobro, da lahko pomagamo na naraven način.

 Ledvice so pomemben organ v telesu in s preobremenjevanjem na kakršen koli način jim škodujemo. Skupaj z mehurjem so zelo občutljiva na mraz, dehidracijo, vlago in pretiran psihičen in fizičen napor. Kadar se pojavljajo težave z zobmi, rodili, lasmi in ušesi, je to znak, da je delovanje ledvic prizadeto. Paziti je torej treba, da dovolj in redno pijemo, da si spodnjo majico zataknemo za hlače in da nosimo nogavice, ter da se seveda dovolj gibamo.

Tudi naše najmlajše, pa tudi starejše, ki sicer premalo pijejo, ker žeje ne občutijo več tako pogosto, kot bi jo sicer morali, je treba spodbujati k zadostnemu pitju. Predvsem vode. Pomembna pa je seveda tudi temeljita intimna higiena, ki preprečuje vnetja sečnih poti.

 Učinkovito zdravilo pri vnetju sečil ali ušes je ameriški slamnik-jemati ga pričnite takoj, ko se pojavijo težave, saj krepi naravno odpornost telesa. Tudi čaj iz mešanice kumine, janeža in koriandra pomaga predvsem kadar je uriniranje boleče, peteršiljev čaj pa pospešuje odvajanje vode in iz mehurja izpira nezaželene mikroorganizme. Pri težavah z ušesi pomaga netresk, mesnata rastlina, ki jo lahko gojimo kar doma v cvetličnem loncu. Za lajšanje težav utrgamo list, ga segrejemo z dlanmi in stisnemo tako, da tekočina steče v prizadeto uho. Tudi sesekljana čebula, položena na predel ušes in vratu, uspešno blaži takšne težave.

 Tudi pitje brusničnega soka deluje blagodejno, pa tudi kopriva v čaju ali koprivna juha, šparglji, česen in čebula. Lahko pa ob vnetju sežete po eteričnih oljih in jih vtrete v vnete predele.  Za vnetje mehurja vzemite evkaliptus, sivko ali timijan, za ušesna vnetja pa eterično olje čajevca-na kosem vate kanite eno kapljico tega olja in jo vstavite v uho. To zdravilo se zelo dobro obnese tudi pri ponavljajočih vnetjih pri otrocih.

 Največ storimo, če si najprej poskusimo pomagati sami, seveda s preverjenimi in skrbno izvedenimi postopki in sredstvi. V kolikor pa se težave ne umirijo ali se celo poslabšajo, pa ne odlašajte in se brž opravite k zdravniku. Ne pozabimo, da je zdravje najbolj pomembno in nikar za vsako ceno ne vztrajajmo pokonci, češ, saj bo prešlo. Že res, da za vsako stvar ne gre tekati k zdravniku ali kuhati čaja, vendar tudi druga skrajnost ni dobra. Prava mera skrbi pa pač nikdar ni odveč!

  Vir:

 Dolinar, Anja in Sanja Lončar

2008          Kako zmanjšati porabo antibiotikov. Priročnik. Ljubljana: Društvo

Ognjič.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook