Zanimivosti objavil

Skuta po domače

V zadnjih časih je vse bolj pomembno, da gospodinje pazijo na to kaj dajo na mizo, da bo družina kar se da zadovoljna in zdrava, hkrati pa bo družinski proračun kar najbolje izkoriščen. Z malo volje, domišljije, volje in vaje lahko sami doma pripravimo tisto, kar bi sicer morali kupovati v trgovini. Tokrat bomo govorili o pripravi domače skute in možnostih uporabe tega okusnega izdelka.

 Skuta pravzaprav spada med sire, ki vsebujejo veliko vlage in se zato tudi hitro kvarijo. Odločamo se lahko med več različnimi vrstami, ki se razlikujejo po načinu priprave ter po vrsti mleka seveda. Poznamo tri vrste skute in sicer običajno skuto iz kislega mleka, albuminsko skuto (planšarsko), ki je izdelana iz sirotke in pa kajžarsko skuto, ki jo poznamo tudi pod angleškim nazivom cottage cheese. 

 Svojo skuto najlažje pripravimo iz posnetega mleka. Polnomastnemu mleku posnamemo smetano, ki jo na koncu lahko zamešamo v skuto. Mleko je lahko domače ali pa tisto iz embalaže, celo trajno mleko je dobro za izdelavo okusne skute. Posneto mleko po želji prekuhamo ali pa pasteriziramo pri 75 °C, ga ohladimo na 25 °C in mu dodamo 2 % kislega mleka ali jogurta (1 žlico na 1 liter mleka) in mešanico pustimo stati 24 ur. Nastalo kislo mleko razrežemo na 5 cm velike kose in zopet pustimo stati, da izstopi sirotka. Izločanje lahko tudi pospešimo tako, da mešanico segrejemo na 40 °C. Vsebino posode precedimo in pustimo odcejati tako dolgo, da se sirotka odcedi. Izdelek shranimo v hladilniku v dobro zaprtih posodah. Uporabimo jo lahko v sirovih štrukljih, domačem jabolčnem zavitku ali pa jo zmešamo z medom in jo vključimo v zdrav zajtrk.

Če želimo pripraviti domačo albuminsko skuto potrebujemo mleko in citronsko kislino, ki jo v industriji pridelujejo iz sirotke, nastale ob izdelavi sira. Mleko ali sirotko segrejemo na 95 °C ter med mešanjem dodajamo citronsko kislino. Za 1 liter  tekočine dodamo pol žličke citronske kisline, ki jo vmešamo v 1 dl vode. Ko se tekočina izkosmiči, pustimo stati 30 minut in precedimo do želene gostote, potem pa izdelek shranimo v hladilniku. Taka skuta je sladka in je primerna za recimo tortne kreme, peciva in namaze.

Kajžarska skuta je v primerjavi z ostalimi najbolj zrnata. Posneto in pasterizirano mleko ohladimo na 25 °C, dodamo 2 % kislega mleka in pri konstantni temperaturi zorimo 24 ur. Maso zrežemo na centimeter velike kocke, pustimo stati pol ure in nato segrevamo na 55 °C, da se zrna učvrstijo. Ko odcedimo, splaknemo maso trikrat z mrzlo vodo, potem pa dodamo sladko ali kislo smetano, da skuta ni preveč pusta, lahko jo tudi malce posolimo. Kajžarska skuta je zelo primerna kot dodatek solatnim prelivom ali pa z dodatkom suhega sadja ali zelišč-kar je zdrava izbira in okusen prigrizek.

Vir:http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/3549956FB043E928C125747400333E18?OpenDocument

4

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook