Sladko grozdje, jesensko veselje

Grozdje je sadje, ki nas najbolj razveseljuje prav v času jeseni. S svojo pestrostjo najrazličnejših barv, okusov in arom zelo ugodno vpliva na naše telo. Ne le, da naše telo temeljito očisti, hkrati zelo ugodno vpliva na prebavo in je poznano po še mnogih pozitivnih učinkih na naše telo.

Grozdje, pa ne glede na to ali je jedilno ali tisto, ki ga bomo kasneje predelali v vino je zelo koristno in tako rekoč idealna prehrana ljudi. Poleg vode vsebuje še dva enostavna, zelo lahko prebavljiva sladkorja glukozo in fruktozo, vinsko, jabolčno in citronsko kislino, lipide, rudninske snovi kot so kalij, železo, kalcij, fosfor in natrij. Za povrh še vsebuje vitamine , tiamin B1, riboflavin-B2, vitamin C, vitamin A, niacin in fenolne snovi. Idealna kemijska sestava grozdja zagotavlja še posebej primernega za prehrano ljudi saj je zdravo in zelo lahko prebavljivo. Primerno je za sestavni del vsakodnevnega obroka, odlično pa tudi za različne diete. Dejstvo je, da je grozdje v našem telesu eden izmed najdejavnejših sadežev, je pa res, da je tudi eden izmed najbolj škropljenih. Morda tu velja še posebna previdnost in vednost, da je poreklo grozdja prav iz tega razloga še kako pomembno. Tudi v Sloveniji še obstajajo vinogradniki, ki svoje grozdje pridelujejo na povsem ekološki način in ga škropijo zgolj s apneno brozgo in s modro galico. Temnejše torej rdeče ali temno vijolične sorte grozdja veljajo za prehransko najučinkovitejša in s tem najbolj zdrava. Tako grozdje vsebuje precej flavonoidov, ki dajejo grozdju največjo slavo. Takšne sorte grozdja so refošk, merlot, berbera, modra frankinja, jurka in izabela , kar pomeni, da vmes najdemo tudi samorodnice. Grozdje je bogato s resveratrolom, ki velja za enega najmočnejših oksidantov  in je zelo pomembne pri preprečevanju raka na debelem črevesju in na danki, ter pri raku prostate, koronarnih in srčnih boleznih, degenerativni bolezni , Alzheimerjevi bolezni, uspešno pa tudi varuje pred glivičnimi in pred virusnimi okužbami. Prav tako zmanjšuje možnosti za kap saj varuje stene žil.

Grozdje ima zelo malo kalorij, 100 gramov svežega grozdja vsebuje le okoli 70 kalorij in popolnoma nič holesterola. Prav zato je pomemben del nekaterih diet, priporočljiv je tako za tiste, ki želijo svojo telesno težo le uravnavati, pa tudi za tiste, ki imajo težave s povišanim nivojem slabega holesterola v krvi. Odlično je, če si že za zajtrk privoščimo grozdje in sladko začnemo nov delovni dan. S grozdjem pa lahko naredimo tudi krajšo ali pa tudi daljšo kuro.

Vir: http://www.viva.si, http://vizita.si

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook