Zanimivosti objavil

Slama – gradbeni material prihodnosti

Slama je ostanek pri žetvi pšenice in drugih žit, navadno jo uporabljajo za steljo pri konjih. Zgodi se tudi, da kmetje bale slame kar zavržejo. Vendar iz slame lahko gradimo tudi hiše.

Hiša iz slame ni samo ekološka, ampak tudi kakovostna in poceni gradnja. V Evropi so v zadnjih letih postavili več kot 3000 objektov, na katerih so za polnilo namesto opek in klasične izolacije uporabili bale slame. Graditelji se za slamnate hiše odločajo zaradi prijetnih fizioloških značilnosti slame in njene nizke cene, predvsem pa zato, ker gre za okolju prijazen način gradnje. Pri nas pa v okolici Postojne načrtujejo prvo naselje hiš iz slame.

Gradnja hiš z balami slame se prične v drugi polovici 19. stoletja, ko se v Severni Ameriki pojavijo prvi balirni stroji na konjsko vprego. Znano je, da še danes stojijo hiše iz tistega časa in so še vedno naseljene. Nato je vse skupaj šlo v pozabo saj so po drugi svetovni vojni odstranili ilovico in slamo iz vseh gradbenih predpisov povsod v zahodni Evropi. Šele v zadnjih 30. letih gradnja z balami slame doživlja pravi preporod.

Skelet hiše iz slame je klasičen: trdni stebri na vogalih, med njimi nosilne vezi iz betona, železa ali lesa. Zidovi pa so sestavljeni iz velikih zidakov – napolnjenih s stisnjeno slamo. Na zunaj je edina razlika med slamnato in opečnato steno v debelini zida: opečnati zid s 25 centimetrsko izolacijo je debel 47, slamnati pa 56 centimetrov. Povsem druga stvar pa je cena materiala – opeka je 17 krat dražja od slame. Celotno gradivo za hišo iz slame pa je za polovico cenejše od klasičnega gradiva.

»Gradnja s slamo ni zahtevna in je zelo primerna za samograditelje, saj lahko bale slame prenašajo tudi ženske in starejši,« pravi Jure Požar ekološko zavzet nepremičninski posrednik, ki načrtuje v okolici Postojne zgraditi več slamnatih stanovanjskih hiš. Izkušnje, kot sam pravi že ima, saj je v Vrtojbi že gradil pomožni gospodarski objekt.

Luka Lampret, gradbeni inženir pa je v svojem diplomskem delu o slamnati gradnji zapisal: »Moji pomisleki pred izdelavo diplomske naloge o težavah z glodavci, požarni ogroženosti objekta, premajhni lastni teži in še čem niso bili utemeljeni. Pravilno zgrajen objekt iz slamnatih bal je dovolj požarno varen, odporen proti glodavcem ter dovolj težak, da ga veter ne odpihne.«

V ZDA je od prve zgrajene slamnate hiše minilo že več kot sto let in najstarejša, ki še vedno služi namenu, je bila postavljena leta 1903. V Franciji se trenutno za četrt milijona evrov prodaja najstarejša znana slamnata hiša v Evropi – Maison Feuillette, še vedno vseljiva, še vedno udobna in v dobrem stanju po 90-letih njene izgradnje.                 

Vir:

Primorske novice, 21. junij 2012

M.V. 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook