Zanimivosti objavil

Slama ni samo za steljo!

Pred kratkim smo pisali o lesu, kot o naravnem gradbenem materialu, kateremu je vredno zopet dati priložnost. Najbrž se ideja o leseni hiški nikomur ne zdi ravno nenavadna, vendar hiša iz slame v naših glavah vendarle bolj spada v kakšno pravljico ali pa daljno deželo kot pa na sosednjo parcelo. Vendar pa se tudi slama kot moderni, na novo odkriti gradbeni material vedno bolj uspešno uveljavlja po svetu in, ne boste verjeli, tudi pri nas!

Po Evropi so v zadnjih letih postavili več kot 3.000 objektov, na katerih so za polnilo uporabili bale slame, namesto opek in klasične izolacije. Kot vidite torej ne gre za slamnate kolibe, temveč za prave hiše, v katerih se slama uporablja kot polnilo zaradi  ugodnih fizioloških lastnosti ter nizke cene, da pa je to tudi okolju prijazen način gradnje, pa daje slami še poseben bonus. Za baliranje se namreč porabi veliko manj energije kot pri proizvodnji običajnih izolacijskih mas in tako gradnja s slamo pripomore k nižanju izpustov toplogrednih plinov, poleg tega pa takšna gradnja podpira tudi lokalno kmetijsko skupnost. Seveda so tako tudi stroški prevoza manjši in hkrati še negativni vplivi na okolje.  

Če gradimo hišo s pomočjo slame, naj bi bili stroški okoli 20 odstotkov nižji kot pri klasični gradnji, pri čemer je čas gradnje izjemno kratek (tri do štiri mesece). Seveda pa pri takšnem projektu kot je gradnja hiše ne gre samo za čas in denar; slama je tudi dober zvočni in toplotni izolator, torej so tudi pri ogrevanju prihranki veliki, tudi takrat kadar je slama vlažna. Temu se seveda popolnoma izogniti ne da, ker objekt pač diha. Vsak pa bo seveda pomislil, da to, da je slama vlažna ni tako hudo, da pa je hujše, če zagori in to se prav gotovo kaj hitro pripeti. Vendar ta predsodek spada med zastarele; če je slama v balah močno stisnjena in ometana z ilovico (kar pomeni da je dostop kisiku onemogočen), zdrži neverjetnih 120 minut izpostavljenosti močnemu ognju.    

Kot pravkar omenjeno, je potrebno slamo ometati z naravnim ometom, glinenim ali pa apnenim. In ker je takšna hiša zgrajena iz povsem naravnih materialov, je tudi bivanje v njej izjemno prijetno, trdijo tisti, ki so se za tako gradnjo že odločili. Živali takšna gradnja ne privablja, odveč pa je tudi strah, da bi se hiša narejena iz slame, sesedla  že po kratkem času. Natančnega odgovora na vprašanje, koliko časa bi takšen objekt zdržal, sicer ne pozna nihče, primeri iz preteklosti pa kažejo na to, da bi lahko ocenili rok trajanja na sto let po izgradnji.

Morda se kljub prebranim dejstvom komu morda zdi ideja o hiši iz slame popolnoma nesprejemljiva, vendar pa zadnje čase vsi ugotavljamo, da bomo morali za svoje dobro stopiti korak nazaj v razvoju in morda tudi premišljevanje o takšnih načinih gradnje ni napačna odločitev.

Vir: http://mojdom.dnevnik.si/sl/Gradnja+in+prenova/262/Slama+%E2%80%93+gra.

N.P.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook