Zanimivosti objavil

Slovenija osvojila Sol d’Oro 2012

Na najbolj pomembnem mednarodnem ocenjevanju oljčnih olj Sol d’Oro 2012 v Italiji je v kategoriji srednje sadežnih oljčnih olj najvišje mesto zasedlo slovensko oljčno olje Borisa Jenka.

»Ko sem izvedel za visoko priznanje, sem potreboval dve uri, da sem prišel k sebi. V nagradi je veliko let dela in preizkušanj: preizkušaš sebe, oljke in olje. Iz leta v leto se učiš in zoriš ter se prilagajaš razmeram,« pravi Boris Jenko.

Od 210 prijavljenih podjetij iz vseh koncev Italije pa tudi iz Španije, Portugalske, Čila, Slovenije, Grčije in prvič iz Turčije in Libanona, je bilo v igri za prva mesta 198 vzorcev. Mednarodna je bila tudi komisija in sicer iz Italije, Hrvaške, Španije in Slovenije.

Poleg Borisa Jenka so slovenski uspeh dopolnila še oljčna olja Franca Morgana z Grintovca in Dušana Moljka z Malije med blago sadežnimi ter oljar Franko Lisjak iz Šalare v v kategoriji srednje sadežnih oljčnih olj. Vsa olja so prejela velike plakete.

uspeh so z velikimi plaketami dopolnila olja Franca Morgana z Grintovca in Dušana Moljka z Malije med blago sadežnimi, v tej kategoriji je zmagalo čilsko olje, v Jenkovi skupini pa je veliko plaketo prejel oljkar in oljar Franko Lisjak iz Šalare.

»Gre za zelo velik uspeh slovenskih oljkarjev, saj je SOL najbolj odmevno italijansko ocenjevanje in eno najodmevnejših v svetu. Vesela sem, da so vsa štiri prijavljena olja prejela visoka priznanja, kar mi kolegi iz oljkarskih velesil Španije in Italije kar malce zavidajo,« je povedala Milena Bučar Miklavčič, vodja slovenskega nacionalnega panela za okušanje deviških oljčnih olj. In pohvalila slovenske oljkarje: »Nobenega dvoma ni več, da njihova olja sodijo v svetovni kakovostni vrh.«

 

Vir:

http://www.sol-verona.it/index.asp

Primorske novice, 29. februar 2012

M.V. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook