Kmetijstvo objavil

Slovenski in italijanski kmetje imajo veliko skupnega

Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenije (v nadaljevanju KGZS) je dne 08.05.2012 v Ljubljani gostila predsednika Konfederacije italijanskih kmetov Giuseppeja Politija, hkrati tudi predsednika Svetovne organizacije kmetov, in predsednika Kmečke zveze Trst Franca Fabca ter njegove sodelavce.

Poglavitni namen tega srečanja je bil pogovor o možnostih vključitve KGZS v Svetovno organizacijo kmetov ter o težavah v kmetijstvu, s katerimi se soočajo tako italijanski kot tudi slovenski kmetje. V okviru tega obiska so se udeleženci srečali z ministrom za kmetijstvo in okolje Francom Bogovičem, ter mag. Dejanom Židanom, predsednikom parlamentarnega Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.

 

Predsednik Konfederacije italijanskih kmetov je predstavil Konfederacijo, ki deluje neodvisno od države, šteje pa nekaj manj kot 800 tisoč članov, od tega polovico majhnih in srednjih kmetov. Združenje zajema tudi upokojene kmete, mlade in kmečke žene. Poslanstvo te organizacije je izboljšati ekonomski in socialen položaj kmetov, nudi pa jim pomoč tudi pri birokratskih zadevah. Pogovor je potekal tudi o možnostih vključitve KGZS v Svetovno organizacijo kmetov in s strani ministra Bogoviča je bila pobuda dobro sprejeta.

 

Na srečanju je Polti v zvezi z Naturo 2000 povedal, da je potrebno to problematiko nemudoma odpraviti, saj Natura 2000, po njegovem mnenju,  kmete iz tega območja odstranjuje. Natura 2000 pa ni velika ovira le italijanskim, temveč tudi slovenskim kmetom in tako bo Konfederacija italijanskih kmetov skupaj s Kmečko zvezo Trst organizirala posvet na temo Natura 2000 v obmejnem prostoru. Ciril Smrkolj, predsednik KGZS, je povedal, da bo na tem posvetu z veseljem sodelovala tudi zbornica. 

Vir:

http://www.kgzs.si/GV/Aktualno/V-srediscu/Novica/ArticleId/1616/Italijanski-in-slovenski-kmetje-se-soocajo-s-podobnimi-tezavami.aspx (09.05.2012)

 

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook