Kmetijstvo objavil

Slovensko hrano potrebujemo

Kmetijski minister Dean Židan je na srečanju v Bertokih spregovoril o slovenski hrani, evropski kmetijski politiki in še marsičem.
»Evropska kmetijska politika je precej zapletena, zato se mnogi kmetje ustrašijo in nočejo več kmetovati. Nova državna shema za male kmete – teh je v Sloveniji približno tretjina – pa bo bolj prijazna do kmetov, saj se ne bodo več toliko ubadali s papirologijo. Novost pa je tudi posebna podpora mladim kmetom,« je povedal kmetijski minister Dejan Židan.

Namesto zelenjave rastejo nakupovalni centri in golf igrišča
»Slovensko hrano potrebujemo. Če župan reče, podpiram slovenskega kmeta, ne poskrbi pa, da je na tržnici prodajno mesto, kjer lahko svoje izdelke prodaja domači kmet; če ne zgrabi za ušesa ravnateljev osnovnih šol in vrtcev v svoji občini, ker na jedilniku nimajo domače hrane; če ne vpraša turističnih podjetij v občini, ali je hrana, ki jo ponujate turistu, od domačega kmeta … Potem očitno ne misli resno,« je opozoril minister Židan, in hkrati opozarja, da v tem trenutku ne moremo biti zadovoljni s pridelavo domače hrane.

Minister je v nekaj stavkih pojasnil kakšno je dejansko stanje v Sloveniji in kaj bi bilo treba spremeniti: »Zgolj 30-odstotna samooskrba z zelenjavo še zdaleč ni dovolj. A dejstvo je, da nimamo dovolj kmetijskih zemljišč. Poglejte, kje stojijo največji trgovski centri po Sloveniji! Na najboljših njivah. Tudi golf igrišče želijo postaviti na najbolj kakovostnih kmetijskih zemljiščih v Sečovljah. To ne gre! Ko bo država dobila nazaj – v to sem prepričan – tistih 62 hektarjev zemljišč v Sečovljah, bo lahko vsaj desetim družinskim kmetijam omogočila, da tam pridelujejo tisto, česar v Sloveniji primanjkuje – zelenjave. Veliko slovenskih kmetov bi potrebovalo nova kmetijska zemljišča, pa jih žal ni na razpolago.

Prihodnost je v ekološki pridelavi
V slovenski Istri v zadnjem času poteka poostrena kontrola dejanske rabe državnih kmetijskih zemljišč, katere imajo posamezniki v najemu ali zakupu. Po zadnjih podatkih je sklad pogojno odpovedal pogodbo 44 zakupnikom, sedmim pa dokončno.

Včasih je bila slovenska Istra znana kot zelenjavni vrt s katerim so zalagali celotno območje od Trsta do Pulja. Danes temu več ni tako. Vzrok je prav v pomanjkanju kmetijskih zemljišč. Na to dejstvo so kmetijskega ministra opozorili ostali udeleženci srečanja.

»Zakaj dovolimo, da v ravninskih predelih, ki jih lahko namakamo, rastejo vinogradi, namesto da bi tam gojili zelenjavo? Zakaj dovolimo, da se kakovostna zemljišča v dolini Dragonje zaraščajo, na vso silo pa se trudimo ohraniti tista okrog Kemiplasa in Luke Koper,« je zanimalo vinarja in vinogradnika iz Trušk.
Medtem, ko je Irena Vrhovnik, specialistka za oljkarstvo v koprskem oddelku KGZS Nova Gorica ministra povprašala, ali bi bilo mogoče spremeniti namembnost nekaterih nezazidanih stavbnih zemljišč spet v kmetijska. Kot sama pravi: »V slovenski Istri imamo zelo veliko možnosti za ekološko kmetijstvo.«

Vir:
Primorske novice, 14. oktober 2011

Martina Vodopivec,

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook