Zanimivosti objavil

Šolarji kuhajo slovensko

To, da na mladini svet stoji, resnično drži in prav je, da jih spodbujamo h kuhanju ter k spoznavanju slovenske avtohtone kuhinje. V mesecu marcu bodo slovenski osnovnošolci kuhali slovenske avtohtone jedi, namen tega tekmovanja pa je tudi to, da nekatere stare jedi ne bodo prišle v pozabo.

Tekmovanju se je pridružilo kar 72 šol s 97 kuharskimi skupinami –  vse skupaj šteje to skoraj šeststo otrok, ki bodo na osmih regijskih tekmovanjih pokazali, kako dobro znajo kuhati lokalne specialitete. Spretnosti in znanje bodo šolarji preko tekmovanja posredovali ne le vrstnikom, temveč tudi staršem in ostalim, saj bo tekmovanje organizirano kot nastop, ki si ga bo lahko vsak ogledal in dobrote seveda tudi preskusil. 

Vsebina je oblikovana pod budnim očesom kuharskega mojstra Janeza Bratovža in etnologa Janeza Bogataja ter še nekaterih drugih strokovnjakov ter partnerjev projekta. Izziv za vsako sodelujočo skupino pa je pripraviti jed na žlico, sladico in obloženi kruhek, medtem ko bodo dogajanje popestrile folklorne skupine, otroci pa bodo predstavili tudi narečja svojih krajev in oblačila svojih prednikov.

Takšne projekte je vsekakor treba pohvaliti, saj je za otroke koristno, da se učijo novih spretnosti na zabaven način, če pa hkrati skoraj pozabljeno znanje prenašajo naprej, pa ima to še globlji pomen. (Vir: Šolarji kuhajo slovensko.  Odprta kuhinja. Priloga Nedela. Odg. Ur.: Helena Kocmur. 19. februar 2012, leto 6, št. 7. Str.: 15.)

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook