Someljeji že dvajset let dvigujejo vinsko kulturo

Zadnjo nedeljo v januarju je na dvorcu Zemono pri Vipavi potekal priložnostni festival slovenske kulinarike in vrhunskih vin. V tem sklopu so proslavili tudi 20-letnico delovanja društva  Sommelier Slovenije, ki danes šteje že več kot 650 članov in deluje kot polnopravni član mednarodne organizacije ASI (Association de la Sommellerie Internationale).

Začetki segajo nazaj v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je nekaj zagnanih gostincev z Goriškega na pobudo italijanskih kolegov prineslo kulturo pitja vina in zamisel kako vrhunska vina »poročiti« z dobro hrano. Takrat sta Davorin Škarabot (podpredsednik društva) in  Frank Rutar v Gradiški ob Soči opravila someljejski tečaj. To pa je dalo še eno zamisel in sicer narediti nekaj podobnega tudi v Sloveniji. Tako so v januarju 1992 ustanovili društvo Sommelier Slovenije, ki si od vsega začetka prizadeva aktivno širjenje znanj, dvigovanje enogastronomske kulture ter promocija slovenskih vin v svetu.     

»Programski cilj delovanja našega društva je na profesionalen način prispevati k dvigu gastronomske in vinske kulture kot dela obče človekove kulture. Delovanje društva je že od samega začetka mednarodno usmerjeno in primerljivo,« je povedal podpredsednik Davorin Škarabot.

Leta 1993 so člani društva pridobili položaj države opazovalke v združenju ASI (Svetovno združenje someljejev). Naslednje leto je Slovenija na svetovnem kongresu sommelierjev v Kaliforniji  postala polnopravna članica ASI. Dve leti kasneje smo na svetovnem prvenstvu na Japonskem že imeli svojega predstavnika Jeana Pierra Škrlja, kot člana žirije.

»Nedavno smo v Ljubljani začeli z izobraževanjem jubilejne dvajsete generacije someljejev prve stopnje. Prva generacija someljejev je priznanja prejela na Zemonu.« je povedal predsednik društva Ivan Peršolja.
Obe generaciji, tako prvo kot jubilejno dvajseto, je na Zemonu gostila ustanovna članica in someljejka Katja Kavčič. Njen sin Tomaž Kavčič, ki danes vodi gostilno Pri Lojzetu na Zemonu je o vinski kulturi pitja vina dejal, »Spoznanja o spajanju hrane in vina so spremenila način in kulturo uživanja hrane v naši gostilni.«

V devetnajstih seminarjih prve stopnje je društvo Sommelier Slovenije izobrazilo kar 670 someljejev, 85 jih je opravilo drugostopenjski tečaj, pred dobrima dvema letoma pa 27 še najzahtevnejše izobraževanje tretje stopnje.
»Tudi mi smo prispevali, da je vinska in gastronomska kultura v Sloveniji v minulih dveh desetletjih zrasla,« so s ponosom povedali številni someljeji na slovesnosti (Vir: Primorske novice, 31. januar 2012).

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook