Sončne, razkošne in zdravilne žižole

Žižola je rastlina, ki deluje eksotično in ima hkrati zelo okusen plod, kateri nas nekoliko spominja na okus dateljnov. Poznana je tudi pod drugim imenom in sicer kitajski datelj. Ime kitajski datelj je dobila po tem, ker njen videz, okus in barva plodov spominjajo na vsem dobro poznane dateljne, pa čeprav si rastlini nista niti v sorodu. Žižola je drevo, datelj pa vrsta palme. To je izjemno zanimiva in odporna rastlina, primerna za vzgojo na prav vsakem dvorišču. Kar se tiče zahtevnosti, ni zahtevna za gojenje in odlično uspeva tudi v celinskem podnebju.

Že pred 4000 leti je prišla iz Sirije na Kitajsko in od tam naprej v Evropo kjer je zadnja leta postala izjemno priljubljena, na Japonskem in v Ameriki pa postavljajo kar celotne plantaže kitajskih dateljnov. V Sredozemlju lahko najdemo dve vrsti žižol, toda njuni plodovi so manjši kot so plodovi hibridnih vrst. Žižola je lepo, dekorativno drevo, ki zraste v višino tudi do pet metrov. Listi so manjši, svetleči, njihov videz je, kot bi jih premazali s voskom. V maju, ko se odene v majhne, rumene cvete je še posebej dopadljiva, njen vonj pa privabi vsakega obiskovalca vašega dvorišča. Nekatere vrste imajo velike bodice, spet druge bodic sploh nimajo. Zaradi bolj kvalitetnega opraševanja jo sadimo na sadilno razdaljo med 3 in 4 metre, priporoča pa se sajenje vsaj dveh različnih vrst. Žižola ima za svojo rast najraje sončna mesta, pozimi pa prenaša kar do – 25 stopinj mraza. Posebne prsti ne zahteva, čeprav ima raje apnenčasta, kakor kisla tla. Ker je zelo odporna na sušo, dodatno zalivanje rastline ni potrebno, kot vsako drugo drevo, pa ima tudi žižola rada toploto, zato je najbolj, da jo posadimo na južna mesta, po možnosti zaščitena pred mrzlim severnim vetrom. Ker je škodljivci ne napadajo, ne potrebuje posebne zaščite. Plodovi so zreli takrat, ko se kožica obarva rjavo in dosežejo velikost nekje od 3 centimetrov, pa do velikosti manjše slive, seveda je vse odvisno od sorte. Da bi dobili sladke in okusne plodove, je potrebna sušna in topla jesen. Če je jesen hladna in deževna, plodovi popokajo in se uničijo, še preden dozorijo. Pri nas tega sadja ne pozna vsakdo, tudi nekateri otroci ga niso še niti poskusili, kar je po svoje precej žalostno. Ta sadež vsebuje namreč kar 20 krat več vitamina C, kot katerikoli citrus. Ima vitamin B1, B2, B6  in minerale kot so magnezij, kalcij, kalij, fosfor, železo in aminokisline.

Žižola je plod, ki nas pomirja in poživlja, tako pa deluje tudi na naše notranje organe, predvsem na ledvica, respiratorni sistem, poživi nam črevesje in pomaga pri težavah s anemijo. Je odličen sadež, ki pomaga pri prehladih. Plodove lahko uživamo surove, jih posušimo ali jih pokuhamo v vodi in jim dodamo sladkor, kakor pri dateljnih.

 

Viri: http://podpalmo.si/Novice/vse/Zizole_proti_prehladu, Revija Domači vrt in rože

3

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook