Vrtnarstvo objavil

Španski bezeg, omamna dišava

Da je prišla v deželo ta prava pomlad začutimo, ko nas premami opojni vonj cvetov španskega bezga. Ta grmovnica, ki je enostavno prečudovita naravnost obožuje neposredno sonce. To velja predvsem za tiste s cvetovi kremne barve, medtem, ko tistemu s cvetovi temnejše barve nekoliko bolj ustreza polsenca. Za vzgojo je nezahteven, je listopadna rastlina, ki zraste v srednje velik grm, če mu pa dopustimo, da raste po svoje z leti zraste v drevo.

Uspeva v vseh tipih tal, le preveč kisla ali šotnata tla mu niso po volji, najraje pa ima apnena tla. Idealna kombinacija zemlje je mešanica prsti, komposta in hlevskega gnoja. Tudi pri gnojenju velja pravilo manj je več saj nam bo pretiravanje prineslo  samo redke in košate cvetove in ne takšne kot bi mogli biti. V vsej svoji lepoti se nam pokaže v maju in juniju, ko se majhni cevasti cvetovi  razbohotijo v vsej svoji lepoti. Rastlina cveti na poganjkih od prejšnjega leta, zato moramo biti zelo pozorni čas, ko ga je potrebno obrezati. Obrezujemo ga namreč po cvetenju, takrat, ko cvetovi ovenijo. Takrat s škarjami previdno odstranimo odcvetela socvetja in pri tem pazimo, da ne poškodujemo mladih poganjkov, ki bodo zacveteli v prihodnjem letu. Če želimo, da se bo stara rastlina obnovila jo obrežimo na višino 10 cm od tal. V začetku rastlina ne potrebuje veliko nege, odstranjujemo le koreninske poganjke, ki jih cepljene rastline kar na veliko poženejo. Če želimo vzpodbuditi uravnoteženo rast rastlin jo oblikujemo tako, da odstranimo nepotrebna stebla dokler so le ta še drobna, saj se s tem rane hitreje zacelijo. Pri rezi odstranimo vse veje, ki so tanke, uničene ali kvarijo obliko grma. Da bi nam španski bezeg bogato cvetel mu moramo omogočiti veliko svetlobe.

Španski bezeg ne smemo pretirano zalivati saj lahko rastlino doleti plesen, še posebej, če so cvetovi gosti. V kolikor se omenjena težava kljub vsemu pojavi uporabimo fungicid in temeljito pregledamo vse rastline, ki jih imamo posajene na vrtu. Ko se določamo kam posaditi španski bezeg moramo poskrbeti, da bo imela rastlina dobro drenažo, saj nam v stoječi vodi prav gotovo ne bo cvetel. Poskrbimo tudi, da okoli rastline ne bo plevela kar lahko preprečimo tako, da okoli nasujemo plast slame ali sena. To dejanje bo pripomoglo k temu, da bo rastlina ohranjala vlago, v zimskem času pa bodo korenine zaščitene pred zmrzaljo.

Pri nas se španski bezeg v večini primerov goji kot drevo, vendar obstajajo mnoge vrste, ki se jih goji kot grm in so idealne kot rastline za živo mejo. Te rastline tudi po cvetenju ne izgubijo svoje privlačnosti saj so tudi listi zelo lepo okrasje. Presajamo ga v jeseni, ko je tudi najbolj idealen čas za to početje. Vedno, ko presajamo ali obrezujemo španski bezeg moramo uporabiti sterilizirano orodje saj bomo samo tako preprečili nastanek bolezni. Tudi pri premeščanju rastline moramo biti zelo previdni saj je lahko prav vsaka sprememba zanjo usodna.

Z vejicami razcvetelega španskega bezga lahko ustvarimo čudovite šopke.  V predelu Londona imajo celo velik botanični vrt iz španskega bezga. A nam ni treba tja, le ozreti se moramo naokoli in uživajmo v omamnih vonjavah.Viri: http://www.dolenjskilist.si, revija Domači vrt in rože

Z.L. 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook