Strokovna ekskurzija pridelovalcev in članov GIZ Slovenska Zelenjava v Italiji dne 25.1.2012

Dne 25.1.2012 smo se tržni pridelovalci zelenjave in člani GIZ Slovenska zelenjava, v sodelovanju z Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in podjetjem Experta d.o.o odpravili v sosednjo Italijo na strokovno ekskurzijo v pokrajino Mantova, kjer smo si na sedežu podjetja Ferrari construzioni meccaniche  in podjetja Lucchini ogledali sejem, ki je trajal od 25.1-27.1 2012. Ti dve podjetji vsako drugo leto priredita tak sejem v namen izključno tržnim pridelovalcem zelenjave in nosi naslov »Mehanizacija za pridelavo na prostem« (Demonstracija na njivi, razstava strojev, seminarji o najnovejših tehnikah pridelave zelenjave). V teh treh dneh so se tudi zvrstili seminarji na temo zelenjadarstva.

Predstavila so se podjetja  kot so Forigo, Badalini, F.LLI Spedo, semenske hiše Syngenta ,Enza Zaden itd. za pridelavo zelenjave, ki temeljijo na pripravi tal in samemu načinu sajenja oz. saditvi sadik.

Podjetje Ferrari construzioni meccaniche je eno izmed vodilnih podjetij, ki so se specializirali za proizvodnjo strojev za presajanje sadik avtomatsko ali mehansko z sadikami v modulih, kvadratnih kockah ali z golimi koreninami. Njihova filozofija je inovativnost in nenehno razvijanje svojih izdelkov ki so strogo patentirani. Na tem sejmu je bilo  prikazanih 25 različnih  strojev in priprava tal za saditev in spravilo.

Podjetje Lucchini je vodilno na področju sistemov za pridelavo zelenjave v rastlinjakih, streklenjakih, in plastenjakih z modernimi tehnologijam
i.

Po ogledu teh predstavitev nas je pot popeljala še bolj južno v pokrajino Rovigo, kjer smo si v kraju Lusia ogledali  družinsko podjetje David Plant, ki se ukvarja z vzgojo sadik zelenjadnic in nekaterih okrasnih rastlin. V tem podjetju smo si ogledali samo proizvodnjo, potek vzgoje od semena do sadike z dostavo na vašo dvorišče ali njivo. Uporabljajo najnovejšo tehnologijo, ki temelji na uporabi naravnih virov na primer uporaba deževnice za namakanje, zalivanje sadik, sončne celice za ogrevanje rastlinjakov, itd. Njihova proizvodnja temelji na pravočasnem sajenju in enakomernem in natančnem izdelku. Rastlinjaki v katerih vzgajajo sadike obsegajo skupaj 13 ha pokritih površin. Specializirani so tudi za vzgojo sadik jagod in božičnih zvezd. Eden od pomembnih podatkov je tudi ta, da podjetje DaviPlant letno vzgoji cca. 200. milijonov sadik, ki jih izvažajo po celi Evropi in tudi po dežela onkraj morja.

Ko smo spet krenili na pot pa smo se v večernih urah še ustavili pri naših zamejskih Slovencih na kmetiji Fabec, pozdravil nas je gospodar kmetije in nas na njihovi osmici pogostil z domačimi dobrotami in žlahtno domačo kapljico.

V Slovenijo smo prispeli v poznih večernih urah, polni novih spoznanj, da smo slovenski tržni pridelovalci sposobni pridelati doberšen del sezonskih vrst  zelenjave v Slovenski zemlji.

A.M.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook