Konjeništvo objavil

Strokovnjaki tavajo v temi in ostajajo brez odgovora

Nedavni pogini lipicancev so še vedno ostali brez epiloga in mogoče bo tako ostalo tudi v prihodnosti. Vse do sedaj opravljene analize niso dale jasnega odgovora kaj je tisto kar povzroča kolike in pogin. Veterinarska fakulteta bo do konca meseca pripravila mnenje in ga nato izročila veterinarski upravi.

Dekan veterinarske fakultete Marjan Kosec priznava: »V tem trenutku je stroka še brez dokončnega odgovora. Če bi v Lipici vedeli, kaj povzroča kolike, bi že poskrbeli, da se to ne bi več ponavljalo.« Tudi sam se strinja s splošnim mnenjem javnosti, da je vsa stvar res nenavadna in dodaja:  »Ta situacija je za stroko zelo neprijetna, zato smo vključili širok krog strokovnjakov: s področja botanike, biokemije, patologije, prehrane, zavod za zdravstveno varstvo Maribor in kriminaliste. Vsi so se maksimalno  trudili, da bi stvari prišli do konca.«

Najprej so  posumili na slabo in neprimerno kakovost sena, saj so poginili konji nastanjeni v bližnjih boksih. Domnevali so, da so konji dobili seno iz iste bale. 

»Toda botaniki, ne prvič in ne drugič, niso ugotovili, da bi bile strupene rastline prisotne v taki količini, da bi to lahko bil vzrok kolike. Seveda so bile prisotne tudi plesni, vendar v taki količini, kot jo lahko najdemo povsod. Vrednosti niso nikjer presegle normalnih,«  trdi Kosec. V analize so vključili tudi vse krmne dodatke kot tudi oves.

»Tudi vzorci krvi in urina, ki smo jih poslali na sodno medicino v Ljubljano in na inštitut za varovanje zdravja v Maribor, niso dali otipljivih rezultatov o tem, ali je teh substanc toliko, da bi lahko določili vzrok pogina.«

Lupanin, fenuron in dimetilsulfon
Po opravljenih analizah naj bi bile vse tri snovi prisotne v zelo majhnih količinah.  S pomočjo klinikov in patofiziologa bodo skušali ugotoviti dejansko količino teh snovi.

»Na prvi pogled ni alarmantne količine,« ugotavlja Kosec in dodaja, da se za lupanin domneva, da je nastal med presnovo v konjskem telesu.

»Pridobili smo različna mnenja, vendar kaj prav oprijemljivega nismo našli. Tako včasih pride do mnenja, da kdo kaj prikriva, vendar je daleč od tega. Tudi dokazov za namerno zastrupitev ali kriminalno dejanje ni. Tako so pokazali razgovori s kriminalisti. Pa tudi sam ne vem, kaj bi lahko kdo konjem dal. Do istega odgovora je prišla kolegica veterinarka Petra Kramarič, ko je spraševala strokovnjake na Nizozemskem,« pravi Kosec.

In kako odgovarja na namige, da se v Lipici slabo ravna s konji? »Najbrž tudi kdo slabo ravna, ampak na splošno tega v Lipici ni in v zadnjih letih se zelo trudijo.«

Postavlja se veliko domnev in ugibanj, kaj se v resnici dogaja v zibelki slovenskega bisera. Kosec tudi na to  odgovarja: »Kar naenkrat nastane veliko  predvidevanj.  Jaz pravim, dajmo vprašat tega, ki te stvari pozna. Največkrat veliko ugibajo ljude, ki malo vedo. Tudi tisti, ki so daleč od Lipice. Bolje  je vprašati domačine. To so ljudje, ki stvari poznajo, pa ne samo današnje, poznajo jih prek svojega očeta, starega očeta. Vedo tudi tisto, kar ni ni napisano. Odgovore pa bo potreba dobro pretehtati.«

 

Vir:Primorske novice, 7. september 2011

 

 

 

 

 

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook